Gå til sidens hovedinnhold

Tommy Sørbø med skrått blikk

Artikkelen er over 16 år gammel

Kunsthistoriker og komiker Tommy Sørbø har satt seg den ambisiøse målsettingen å oppsummere den norske kunsthistorien på en faglig og humoristisk måte.

Boken «Norske malerier – Fra J.C. Dahl til i dag» ble presentert torsdag. Verket inneholder 74 malerier skapt av de aller fremste av de norske malerne de siste 200 årene.

Her finner du de alle sammen, fra J.C. Dahls nasjonalromantiske malerier via Christian Krohgs naturalistiske malerier, Nikolai Astrups naturmalerier og fram til Håkon Gullvågs omstridte portrett av kong Harald V. Edvard Munch er selvfølgelig også med.

– Jeg har forsøkt å skrive en historisk framstilling av kunsthistorien ispedd humor for å appellere til flere enn bare de som er kunsteksperter. Her er det de sentrale kunstverkene og selve bildet som er i fokus, sier Sørbø til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Vanskelig å velge

Sørbø er en kjent kunsthistoriker som arbeidet som museumslektor ved Nasjonalgalleriet. Mange har nok også sett ansiktet hans på TV under frokost-TV hvor han gir sine skråblikk på norsk kunst.

Han innrømmer at det vanskeligste under arbeidet med boken har vært å velge ut hvilke verk som skulle med.

– Det er sikkert ikke alle som vil være enig med meg og noen blir sikkert skuffet over å ha blitt utelatt, men jeg har kommet opp med et utvalg som jeg syntes passer. Dette er bilder jeg liker og som jeg har et forhold til, gjerne malt av kunstnere jeg har latt meg inspirere av. Men jeg kan stå inne for valgene også på det faglige plan, sier Sørbø.

Forfatteren har skrevet en morsom liten tekst til hvert maleri i boken, men synes ikke det har blitt så mye tull at det går ut over seriøsiteten.

Omstridte malerier

Tommy Sørbø er vant til å provosere folk med sine ærlige kommentarer, det være seg om statuer av kong Olav V eller debatter om samtidskunst. Han ser ikke bort fra at noen kan bli provosert av også denne boken.

– Det går alltid an å diskutere utvalget i en slik bok. Noen kunsteksperter vil kanskje hevde at Kjartan Slettemarks maleri av barn som rammes av napalmbomber under krigen i Vietnam ikke er kunstnerisk godt nok til å være med i en slik samling, men det er et bilde som skapte voldsom debatt og engasjement. Bildet ble to ganger utsatt for angrep av menn bevæpnet med øks, og det er et maleri som er så viktig at det helt naturlig måtte med, sier Sørbø.