Tjener fett på Pushwagner

stor suksess: I år 2000 startet Rolf Stavnem nettgalleriet Fineart. Nå driver han også et 2000 kvadratmeter stort fysisk galleri på Tjuvholmen. I fjor omsatte han kunst for 40 millioner kroner. Her er han på Tullis. (Faksimile fra onsdag 8. oktober)foto: ARILD HANSEN

stor suksess: I år 2000 startet Rolf Stavnem nettgalleriet Fineart. Nå driver han også et 2000 kvadratmeter stort fysisk galleri på Tjuvholmen. I fjor omsatte han kunst for 40 millioner kroner. Her er han på Tullis. (Faksimile fra onsdag 8. oktober)foto: ARILD HANSEN Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Mens andre gallerier jevnes med jorden, setter skiensmannen Rolf Stavnem salgsrekorder med nettgalleriet Fineart. Neste år regner han med å omsette kunst for 50 millioner kroner.

DEL

"Ny norgesrekord", kunne Rolf Stavnem konstatere da Pushwagner avsluttet sin utstilling «Movement» på galleriet Fineart 14. september. Da hadde han solgt bilder for 13 millioner kroner. Slikt gir også penger i kassa til galleriet, som har blitt størst i Norge på omsetning av kunst. I fjor omsatte de for 40 millioner kroner. Med det utvidede galleriet på Tjuvholmen tror Rolf Stavnem at de skal nå målet om 50 millioner kroner neste år. For Rolf Stavnem selger ikke bare kunst via nettet. Han måtte jo også ha et sted å oppbevare verkene, og hvorfor ikke henge dem på veggen, i stedet for å stue dem inn på et lager?

– Også kunstnerne setter pris på at vi har et fysisk galleri, ved siden av nettgalleriet og nettauksjonene, sier Stavnem. Han har sett at eldre har sluttet å kjøpe kunst, mens den nye kjøpergruppen mellom 18 og 30 år svir av store summer på pop art og street art.

LAV TERSKEL

- Og de er mer vant til å handle på nettet.

Skiensmannen er utdannet økonom, og jobbet i en IT-bedrift før han startet nettgalleriet i år 2000.

– Det har gått veldig bra hele tiden. I motsetning til de fleste gallerier, startet han med å selge kunst på nettet, før han opprettet et fysisk galleri. Han startet med et lite galleri i Oslo, før han flyttet inn i splitter nye lokaler på Tjuvholmen. Like før åpningen av Pushwagner-utstillingen, utvidet han galleriet, som nå er hele 2000 kvadratmeter stort. 41-åringen fikk en «flying start» på det nye galleriet, da Pushwagner satte ny norgesrekord.

– Det indikerer at de gode tidene er tilbake i denne bransjen, mener Stavnem, og sikter til at det kunstsalget sviktet etter finanskrisen. Galleridriveren har 1100 kunstnere i stallen, deriblant Odd Nerdrum, Kjell Nupen og Unni Askeland. Men også flere anonyme kunstnere dukker opp blant de kjente navnene.

STRAMMER INN

– Når vi har så mange kunstnere i galleriet, sier det seg selv at terskelen vår er lav.

Etter hvert har Stavnem tenkt å ta færre kunstnere inn i nettvarmen.

– Vi kommer nok til å stramme inn litt, og det kan hende at kunstnerne som ikke selger noe særlig fases ut.

– Fineart er et veldig kommersielt galleri?

– Det spørs hva du definerer som kommersielt?

– Er det viktigere at kunstnerne selger godt enn at det de lager kunst av høy kvalitet?

– Vi synes det er viktig å vise fram bra kunst. Både i det fysiske galleriet og i magasinet vårt vier vi plass til kunstnere som ikke er kommersielt interessante. Vi ønsker stor bredde, og er ikke et snobbete galleri. Vi vil folkeliggjøre kunst.

TRIST

- Hvem velger ut kunstnerne?

- Vi har en redaksjon som vurderer alle henvendelser.

Rolf Stavnem er selv bosatt på Falkum, med kone og barn. Han synes det er leit å høre at Galleri Falkum er nedlagt.

- Det er trist at så mange gallerier forsvinner. Galleriene skaper et godt miljø. Vi trenger mangfold.

Artikkeltags