«Tilbakeblikk» gjennom 50 år

Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Billedhogger Kari Buen (70) sine relieffer er spredt over hele Norge. I morgen åpner hun utstillingen «Tilbakeblikk» i Galleri Bokbinderen på Notodden.

DEL

Utstillingen består av tegninger, relieffer, skulpturer og treskjæringsarbeid.

Opprinnelig var det meningen at utstillingen skulle være adskillig større - og et helt annet sted - men uforutsette hendelser gjorde at lille Galleri Bokbinderen ble valgt.

MEST TEGNINGER

- Utstillingen består hovedsakelig av tegninger, rundt 25 stykker, pluss en del skulpturer og trearbeider. Det er ikke en ren salgsutstilling, men noe av det er til salgs, sier Buen.

Et relieff er for øvrig billedhoggerarbeid der figurene er opphøyd fra grunnflaten.

Kari Buen er Knut Buens søster, og der spelemannen er kjent for å ha spilt over det ganske land, er Kari Buens relieffer spredt utover i Norge, men naturlig nok er de fleste plassert i Telemark.

Relieffarbeidene begynner med tegninger/portretter av vedkommende som skal støpes. Deretter blir relieffet formet i leire, støpt i gips og til slutt støpt i bronse. Buen lager også steingodsarbeid.

HEDDALSJENTA

Tidligere var det Kristiania Kunst og Metallstøperi som støpte relieffene, men de siste årene er det Trygve Barstad i Flatdal som har gjort jobben.

Etter at hun flyttet til Notodden i 1997 har Buen produsert disse arbeidene: Talleiv Røysland, kveder, Lårdal, Kjetil Skogen, portrettbyste, Gvarv stasjon, Anne Bamle, relieff, Svintråberget, Anders Kjærland, relieff, spelemann, Granvin i Hardanger, Helge Løvland, olympisk mester i tikamp, Froland stadion.

I tillegg har Buen laget mange kulturpriser, blant annet Hjartdal kommunes kulturpris. Den mest kjente er nok Heddalsjenta - som er delt ut på Notodden 23 ganger.

POPULÆR LYSPIKE

Buens arbeider er nok også representert i mange hjem. For mange år siden lagde hun en lyspike - en presangting med lys - som var veldig populær. Så populær at hun gikk lei av å lage den.

PS: På åpningsdagen i morgen skal broren Knut Buen spille og underholde i Galleri Bokbinderen. Også Agnes Buen og flere andre familiemedlemmer dukker opp.

jarle.pedersen@ta.no

FOTO: JARLE PEDERSEN

Artikkeltags