I juni i år vendte Svein Aage Johnsen tilbake igjen, med en bunke dikt i bagasjen. Nå er han bosatt på Borgestad og jobber med lyrikken i timevis hver dag.

- Jeg skriver om morgenen, fra fem-seks og utover. Det er da ordene kommer. Og jeg har alltid med meg en gul notisbok som jeg noterer i. I tillegg skriver jeg ofte stikkord på mange små lapper.

- Jeg henter inspirasjon fra naturen og fra medmennesker, jeg liker å se på mennesker på kaféer, eller i en polkø, fortsetter Johnsen, som også nevner kirkegården som et sted han oppsøker for å bli inspirert.

Gunvor Hofmo, Paal Brekke, Olav H. Hauge og Olav Flatastøyl, sistnevnte fra Rauland, er lyrikere han har stor sans for.

- LYRIKK ER SMALT

Diktene 48-åringen skrev i Holmestrand er bundet inn under tittelen «Løv i månelys». Dette er Johnsens fjerde utgivelse. Den første – en samling dikt og fortellinger - kom i 1993 og het «Gardvannspjolter». Den andre boken var en biografi om Tilla Wold fra Vassfaret, en driftig dame født i 1906 som Johnsen fattet interesse for. I fjor ga han ut diktsamlingen «Flukt».

Samtlige bøker er gitt ut på forlag Johnsen har drevet selv. Skildringer av naturopplevelser er en fellesnevner for alle utgivelsene.

- Lyrikk er smalt, nesten ingen leser det. Men interessen begynner å ta seg opp nå.

- Har du sendt inn dikt til forskjellige forlag?

- Jeg gjorde det i begynnelsen, men har ikke gjort det de senere årene. Man forplikter seg fort til et forlag, jeg vil være selvstendig og kontrollere ting selv, sier Svein Aage Johnsen.

OM ET MORD

Men han skriver ikke bare dikt.

. Jeg har to romaner liggende i en bankboks.

- I en bankboks?

Ja, jeg vil ikke at det skal utgis. Hvis noe vil gi dette ut etter at jeg er død, så er det greit.

- Hvorfor vil du ikke gi ut romanene?

- Den ene boken skildrer naturopplevelser fra en godseiers ståsted. Den andre handler om et mord. Jeg vil ikke utgi dette nå, sier Johnsen kryptisk.

JOURNALIST

I Holmestrand jobbet Johnsen som journalist. I Skien skal han fortsette med dette på frilansbasis, men han ønsker å prioritere lyrikken.

- Jeg er medlem av Diktets Venner i Skien og har hatt noen opplesninger andre steder, sier Johnsen, som gjerne vil offentliggjøre hvor man kan få tak i «Løv i månelys».

- Samlingen selges i tre bokhandler: Ark på Herkules, Interbok i Arkaden, og Erik St. Nilssen Interbok i Skien. I tillegg finnes boka på Skien bibliotek.