Tett på nordmenn

Artikkelen er over 14 år gammel

Mottakerne av kanalstipendet for 2003 er klare med et knippe bilder med humoristisk tilsnitt i Gamlebanken i Lunde. Kunstnerne Gunhild Vegge og Lasse Kolsrud har gjort seg noen tanker rundt nordmenns sterke trang til fritidssysler utendørs.

DEL

Resultatet av deres felles bildearbeid kan ses fra og med i dag. Utstillinger er åpen ut juli.

Billedsyklusen har fått den talende tittelen «Kiempers fødeland: Tresnitt i samarbeid», og årets kanalstipendutstilling, den tiende i rekken, byr på mange treffende observasjoner omkring nordmenns glede over å ferdes ute i naturen.

GOD RESPONS

Det har vært viktig å ha en tematisk paraply i forbindelse med tresnitt-serien, forklarer Lasse Kolsrud.

Både han og Gunhild Vegge er bosatt og arbeider i Oslo, og som en del av Nome kommune og Lunde sparebanks Kanalstipend fikk de sammen med familier mulighet til å tilbringe sommeren i Flåbygd ved Telemarkskanalen i fjor.

Telemarkskanalen spiller ingen stor rolle i bildene, bortsett fra en vakker kanotur som er foreviget i tresnitt, for billedsyklusen som kunstnerne presenterer, er en fortsettelse på en arbeidsprosess de to startet på allerede i 2000. Responsen på bildene har vært god, og det har blitt flere runder med skisser og ideer, og flere utstillinger.

VIL KOMMUNISERE

- Vi var her i fjor sommer og hadde det veldig fint, nesten for fint. Når man er i Telemark må man ta et standpunkt: skal man gå inn i naturen og omgivelsene, eller la det være?

Kunstnerne fant ut at de ville fortsette med sin opprinnelige idé, og i billedflatene boltrer menneskefigurer seg i badevann, på tur i skogen med elg som tilskuer, i flokk og følge på ski i marka eller som solbadere i en bypark. Noen prostituerte på gata er det også blitt plass til, for alt er ikke bare idyll.

- Vi har vært opptatt av å være underholdende og å kommunisere, men vi vil heller ikke at folk kun skal si «å så festlig!». Vi har med noen bitre piller innimellom, forklarer Lasse Kolsrud.

Han synes det er naturlig å gjøre seg noen tanker rundt vår nasjonale egenart.

ULVEDEBATT

- En generell erfaring har vi gjort oss: Temaer som nasjonalromantikk og innvandringspolitikk kommer ikke opp mot ulv. Det er noe som provoserer.

Bildet «En folkefiende» viser en ulv i skogen og et dusin jegere som sikter mot dyret.

- Det hender vi må stå å diskutere med folk under utstillingsåpningen om dette bildet. Ulv er et verdensproblem her i Norge, ler Kolsrud.

Gunhild Vegge og Lasse Kolsrud samarbeider tett, og i hvert enkelt bilde kan det være figurer og omgivelser som er designet av dem begge. Selve teknikken i forbindelse med tresnitt er et nitidig arbeid som tar lang tid. Begge kunstnerne kjenner det også i kroppen at tre er et materiale som yter motstand.

- Vi kjenner hverandre godt, og har jobbet lenge i samme verksted. Vi krangler aldri, sier Kolsrud om det å «dele bilder» med en kollega. De får også tid til andre prosjekter hver for seg. Utstillingen åpnes i dag av ordfører Jan Thorsen med musikalsk innslag attåt.

Artikkeltags