Telemarkinger helt i hundre

Bildeserie

Bilder fra 100-årsfesten

Sigbjørn Rua i Hallingdans. Ingebjørg Harman Bratland holder staven.
Artikkelen er over 11 år gammel

Telemarks språk og tradisjoner er det norskeste av det norske, og det er det god grunn til å være stolt av. Lørdag feiret Mållaget Dag 100 år, med utøvere i verdensklasse!

DEL

Dovregubbens Hall i Ibsenhuset var nesten full da Mållaget Dag inviterte til hundreårsfest. Drøye to timer fløy av gårde da Norges og Telemarks aller beste artister var samlet for å hylle vårt språk og våre tradisjoner.

FORFØRENDE HULDER

Blant artistene var storheter som Ellen og Olav Nordstoga, Bugge Wesseltoft, Ingebjørg Harman Bratland, Knut Buen, Geirr Lystrup, Trond Ytterbø og Olav Sem.

Feiringen var en eneste stor fest, og en hylles til det nynorske språket og Telemarks mange flotte dialekter. Tone Jorunn Tveito åpnet kalaset med sin forføreriske og trolske sang, mens naturens fantastiske bilder sveipet over storskjermen i bakgrunn.

Olav Sem var kveldens konferansier, og både underholdt og mottok mållagspris.

TRADISJONER LEVER

Lørdagen var variert og innholdsrik, og fikk nok mang en Telemarking til å kjenne seg stolt over å være fra dette unike fylket, dette Norge i miniatyr.

Publikum fikk være med på en reise gjennom Telemarks kulturarv og fikk se at de gamle tradisjonene fremdeles holdes i live. Birgit Landsverk hadde med seg barneleikarringen Fjøllbrusen, et knippe sjarmerende telemarksspirer som kvedet og danset til publikums store beundring.

BARE «VANLIG» DIALEKT

Ellen og Olav Nordstoga sang og fortalte om Aasmund Olavsson Vinje, og gullstrupen Ingebjørg Harman Bratland fra Edland imponerte med sine tradisjonsrike folkeviser. Selv om hun ennå ikke er fylt 16 år, har hun vunnet landskappleiken tre ganger. Det var en fryd å høre hennes klokkeklare stemme.

Selv om Bugge Wesseltoft ikke har noen utpreget telemarksdialekt, er han helt overlegen på jazz.

- Når jeg snakker med Knut Buen er jeg så lei meg for at jeg ikke har sånn fin dialekt, men bare vanlig skiensdialekt, spøkte Wesseltoft før han satt seg ned ved flygelet og spilte både tradisjonsrike og mer moderne toner.

STRÅLENDE HALLINGDANS

Ragnar Lurås hadde det ærefulle oppdraget med å overrekke språkprisen, som overraskende gikk til Olav Sem. Han var iallfall svært overrasket selv.

- Det var fryktelig moro. Jeg er stolt og glad, og det gir meg en tro på det jeg gjør. Og så var det veldig moro å få den på en kveld hvor jeg får lov til å eksponere telemarkinger i en så stor grad, sier Sem til TA.

Når forestillingen drar jeg mot slutten er det tid for noe av det mest karakteristiske vi har her i Telemark, Knut Buen. Han spilte både alene, og sammen med den eminente hallingdanseren Sigbjørn Rua. Det er sjelden å se en kar, så livlig og så profesjonell som Rua, som for øvrig har vunnet flere kappleiker.

Mållaget Dag i Skien fikk en verdig markering på sin 100-årsdag, med innholdsrikt program som helt sikkert fikk enhver publikummer til å føle stolthet over det nynorske språk og glede over å være telemarking.

Artikkeltags