Telemark fylke hedret Odd Nordstoga

Artikkelen er over 12 år gammel

Da det ble offentliggjort at Odd Nordstoga fikk Telemark fylkes kulturpris i går kveld, satt hovedpersonen på en fortausrestaurant i Firenze.

DEL

- Jeg kombinerer ferie med skriving, sier telemarkingen. Heldiggrisen låner en leilighet i Italia av Tekstforfatterfondet. Fylkeskulturprisen mottar han på nyåret.

ÅRETS SPELLEMANN

- Jeg er utrolig glad for å få prisen. Det betyr blant annet at jeg er i selskap med artister som Knut Buen og Vidar Busk. Det er et flott selskap å være i, sier telemarksstjernen, som etter prisdryss og rosende ord ennå ikke har blitt blasert.

Rangere de mange prisene han har fått, vil han ikke.

- Det er vanskelig, men å bli «Årets spellemann» er ikke alle forunt.

Den betegnelsen fikk han i februar, sammen med «Årets mannlige artist», under Spellemannprisen 2004.

- Det er heller ikke alle forunt å få Fylkeskulturprisen. Jeg kan ikke klage over for lite anerkjennelse, medgir artisten, som blir 50 000 kroner rikere når han mottar denne prisen.

14 UKER SOM NUMMER ÉN

- Pengene er gode å ha, men jeg har ikke bestemt hva jeg skal bruke dem til ennå, sier artisten, som har tjent godt på å synge om grisen som står og hyler.

Soloalbumet «Luring» har solgt i over 150 000 eksemplarer, og lå på VG-lista i 38 uker, 14 av dem som nummer én.

Det var fylkesordfører Gunn Marit Helgesen som i går fortalte hvem som hadde fått fylkeskommunens kulturpris på 50.000 kroner.

- I 2005 går prisen til en artist som har gitt hjembygda si, nynorsken og Telemark en identitet, en identitet som et levende, vitalt og nyskapende kulturområde.

Dette er da også hovedbegrunnelsen til at kulturprisvinneren fikk prisen.

- Kulturprisvinneren har de siste årene vært en skikkelig merkevare for Telemark, sa Gunn Marit Helgesen da hun fortalte at det var Odd Nordstoga som hadde fått årets kulturpris.

VIL HA NYE REGLER

At prisvinneren ikke var til stede da vinneren ble offentliggjort var noe fylkesordføreren ikke ville skulle gjenta seg.

- Vi bør lage en praksis i fylkeskommunen om at prisen ikke blir gitt hvis ikke vinneren er til stede, sa hun før hun fortalte hvem årets prisvinner er.

- Jeg vet de har denne praksisen på Rjukan i forbindelse med Solprisen. Den praksisen bør vi ha i fylket også, sier Gunn Marit Helgesen.

Men Odd var altså i Italia og derfra oppsummerer Vinje-musikeren året 2005 slik:

- En eneste lang etterdønning av fjoråret. Jeg har stort sett reist rundt og sunget om grisen, og gjort lite annet.

MANGE PRISER

Odd Nordstoga er allerede satt stor pris på av mange. Da han i 2004 fikk Vinje kommunes kulturpris, ble det sagt at han godt kunne fått den for flere år siden. For han har lenge vært en sentral folkemusiker.

I fjor fikk han dessuten Telemarkfestivalens folkemusikkpris, mens avisa Nationen kåret ham til «Årets bygdeprofil».

For ett år siden fikk Nordstoga Prøysen-prisen, og samtidig kåret Dagsavisens lesere «Luring» til «Årets beste norske album 2004»

I april i år ble Vinje-musikeren tildelt Landssamanslutninga av nynorskkommunar (LNK) sin Målbrukspris for 2005, i februar ble han tildelt Ole Vig-prisen i Stjørdal, og i september fikk han Ivar Medaas-prisen.

NY PLATE

Neste høst blir det ny plate.

- Jeg dikter et par låter i Italia, sier Nordstoga, som skal til Sverige med folkemusikkoperaen «Tryllefløyta» i februar.

- Å være med på «Tryllefløyta» er artig - artigere enn jeg hadde trodd, faktisk. Det er bra å ha en annen rolle enn å være i sentrum på scenen. Jeg kan ikke klage på det heller, sier Nordstoga, og konkluderer:

- Faktisk kan jeg ikke klage på noe. Bortsett fra været i Norge, kanskje. Vinteren er litt for mild i år.

Artikkeltags