Synliggjør det usynlige

PLANKTONPORTRETTER: I morgen åpner Ellen Karin Mæhlums utstilling «Planktonportretter» i Skiens kunstforenings lokaler i Ibsenhuset. 
Foto: Inge Fjelddalen

PLANKTONPORTRETTER: I morgen åpner Ellen Karin Mæhlums utstilling «Planktonportretter» i Skiens kunstforenings lokaler i Ibsenhuset. Foto: Inge Fjelddalen Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Ellen Karin Mæhlum har gjort usynlige planktonorganismer synlige for gud og hvermann.

DEL

I en liter havvann finnes det omlag 10 til 20 millioner mikroorganismer. Nå er noen få av dem forstørret og stilt ut.

- Jeg løfter frem noe som er usynlig, og gjør det tilgjengelig for folk flest, sier Ellen Karin Mæhlum.

I morgen åpner hennes utstilling «Planktonportretter» i Skiens kunstforenings lokaler.

Utstillingen er støttet av Norsk kulturråd, Norske grafikeres fond og Norges forskningsråd. Direktør ved forskningssenteret PGP ved Universitetet i Oslo, Bjørn Jamtveit, vil stå for åpningen.

PÅ EKSPEDISJON

I løpet av de siste syv årene har skienskvinnen Ellen Karin Mæhlum hatt flere studieopphold på Svalbard, blant annet på Kunstnerhytta i forskningsbasen Ny Ålesund. Det førte til at Physics of Geological Processes (PGP) inviterte henne som kunstner med på forskningekspedisjonen Amase sommeren 2003 og 2004. Der fulgte hun vekselsvis biologer og geologer i deres feltarbeid. Nå har hun samarbeidet med en forskningsgruppe i marin mikrobiologi ved Universitetet i Bergen.

LITE BLE STORT

Det største bildet er 4,5 ganger seks meter stort, og de encellede organismene er 20 000 ganger forstørret. Bildet har fått tittelen «White Cliffs of Dover», og er montert på 24 aluminiumsplater. Kunstneren har tatt i bruk photoshop til å skape kontraster og reparere plankton som har gått i stykker. I tillegg har hun gitt bildene farge.

Til tross for størrelsen, er plankton viktig på flere måter. Plankteplankton lager biomasse fra karbindioksid og produserer like mye oksygen som landplantene. På den måten er de med på å danne livsgrunnlag for nesten alt liv i havet, i tillegg til at de er med på å regulere klimaet på jorden.

REV SKILLEVEGGENE

Men det er ikke først og fremst klimarelaterte spørsmål utstillingen «Planktonportretter» handler om. Som kunstner er Ellen Karin Mæhlum mest opptatt av det visuelle.

- Mitt utgangspunkt var å synliggjøre de fantastiske formene og mønstrene. I tillegg ville jeg se hva som skjedde når de gikk gjennom en grafisk prosess, forteller Mæhlum, som fikk en utfordring da hun så lokalene til Skiens kunstforening.

- Jeg måtte rive skilleveggene her, før bildene kunne monteres. Det kostet både tid og penger, sier hun.

Artikkeltags