- Surt å ryke ut

Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Hardhausen Anita Valen de Vries gikk hardt ut i «71 grader nord - Norges tøffeste kjendis», men i fjerde episode måtte hun forlate ekspedisjonen.

DEL

- Det var surt, men når det først skjedde var det greit at jeg gikk ut på grunn av en lek og ikke fordi jeg ikke klarte de fysiske strabasene, sier den tidligere proffsyklisten som tapte en konkurranse der tre deltakere skulle kapre et flagg.

Kampen førte til at hun ble den første deltakeren som måtte forlate kappløpet mot nord. Om man ser bort fra Phung Hang som måtte forlate eventyret på grunn av en hjernerystelse.

- Det har vært en fantastisk opplevelse. Ikke bare på grunn av alle stedene vi har vært og sett, men også alle menneskene vi har truffet. Alle deltakerne jobber på hvert sitt felt, og plutselig er vi helt like og står på samme linje. Jeg har fått nye venner etter «71 grader nord». Det har vært både hyggelig og innholdsrikt, fastslår Anita.

GODT FORBEREDT

Den tidligere proffsyklisten trener fortsatt fem-seks dager i uka. Hun forberedte seg til tv-strabasene ved å trene mer styrke enn vanlig og lære seg kart- og kompassbruk. På tv har skienskvinnen vært den tøffe som backer opp andre, som i forrige episode da deltakerne måtte ta syklene fatt opp til Dalsnibba, 1500 meter over Geiranger. Tobarnsmoren hjalp laget sitt med innstillinger av sykler, tok ekstra kilo i sykkelhengeren og tidvis dytta programleder og artist Phung Hang oppover.

Phung uttalte følgende på vei mot toppen: «Jeg switcher mellom å elske og hate Anita Valen, hun oppmuntrer og pusher. Hun er gæren. Jeg hadde ikke klart dette uten Anita.»

Laget kom til Dalsnibba drøyt 50 minutter før Trine Reins team. Anita liker å motivere andre.

- Jeg fremstår som en gladjente, en som er hjelpsom og står på. Derfor fikk noen kanskje en overraskelse da jeg gikk ut. Jeg røk ut på grunn av en lek, og det er litt surt, men hvis jeg fikk velge vil jeg heller ryke ut på grunn av dumme leker enn å mislykkes i å bære lasset mitt selv eller ikke klare strabasene vi måtte gjennom.

BRØT ISEN I BUSSEN

Siden høsten 2008 har Anita Valen de Vries vært bosatt i Nederland. Hun flytta utenlands etter sin tredje olympiade og siste sykkelsesong.

Anita hevder hun lenge har levd i sin egen idrettsboble. Hun holder for eksempel ikke styr på hvem som er hvem blant norske artistkjendiser. Da årets «71 grader nord»-deltakere ble busset sørover mot Lindesnes for å starte opptakene til den knallharde ferden gjennom Norge, var det frittalende Anita Valen som brøt isen.

- Jeg ble plukka opp ved Telemarksporten og kom sent på bussen. Jeg satte meg foran, snudde meg rundt og sa: jeg vet hvem du er, du spiller trompet, men jeg vet ikke hvem dere andre er. Kanskje vi skal ta en runde og presentere oss? De begynte å le, og allerede der hadde vi en fin tone. Jeg pleier å si at det er av unger, fulle folk og meg folk får høre sannheten, ler Anita.

ILLE PÅ ISBREEN

På spørsmål om hun opplevde frykt underveis nevner Anita Valen rappelleringen i Jotunheimen fra 2000 meters høyde.

- Jeg var ikke komfortabel, men jeg stolte på sikkerhetskablene. Jeg tenkte at om noe går galt og jeg faller, da dør jeg. Det var svart eller hvitt, men den sjansen tok jeg.

Hun nevner også andre skumle opplevelser, blant annet den luftige ferden ned fra Snøhetta uten sikkerhetsnett.

- Jeg tenkte en gang at her har jeg ingen kontroll. Jeg mista balansen flere ganger og skled flere meter bortover og slo meg i hofta. Det var ganske tøft, men den verste opplevelsen var etter rappelleringen fra Kalven. Vi skulle sove på isbreen. Vinden ulte utenfor teltet og vi lå rett på isen. Soveposen min var klissvåt, og i den skulle jeg ligge en hel natt. Jeg tenkte at jeg kanskje kom til å fryse i hjel. Vi lå tre i et bittelite telt, og jeg fikk høre etterpå at jeg hadde lagt meg oppå gravide Vibeke Klemetsen. Jeg tror hun sov like lite den natta som meg, ler Anita.

- Når du er såpass sliten kjenner du ikke sult, du vil bare være tørr og sove, konstaterer Anita.

NYE VENNER

Anita Valen har opptrådt som en taktiker og strateg underveis, og konkurranseinstinktet ser ut til å være intakt hos damen som har vært norgesmester fem ganger.

- Jeg vil vinne alt! Det må være ålreit å komme på lag med meg. Jeg pisker og oppmuntrer.

Anita har vært med i flere tv-programmer, blant annet «Skal vi danse» på Tv2, men hun setter «71 grader nord» høyest.

- Dette er meg. Jeg elsker naturen og har brukt naturen masse i alle åra jeg har trent. Jeg får energi av den, og naturen er for meg hellig. På flere av stedene vi har vært har jeg kjent meg ydmyk, og jeg skulle ønske jeg hadde fått bedre tid til å la det synke inn. Jeg har følt meg så privilegert, uttaler Anita, og legger til at speil, dusj og toalett er ikke det man tenker mest på når sola står opp over morgenduggen i fjellheimen.

- Jeg har fått flere gode venner på turen. Jeg og Trine Rein planlegger en fjelltur sammen med bikkjene våre, opplyser Anita.

EN AV GUTTA

I Nederland har hun starta sykkelklubben The Vikings. Anita er eneste jenta i klubben.

- Jeg regnes som en av gutta.

Anita fikser alt i The Vikings, til og med draktene har hun designa. Hun tegna også sin egen kjole til premieren på «71 grader nord», og svigermor sydde den røde kreasjonen.

Treningsdosen er redusert siden profflivet, men syklisten holder kroppen i gang.

- Jeg har ikke tid til å sitte sju timer på sykkelen lenger. Jeg har masse andre prosjekter på gang.

- Nå sykler jeg mest for moro, men av og til deltar vi i konkurranser, sier hun.

- I september skal jeg være med på et 24 timers løp der man skal se hvem som kan sykle lengst i løpet av et døgn. Og 15. april skal jeg løpe maraton i Rotterdam, forteller Anita.

For tida driver hun for seg selv som personlig trener. Hun slutta i jobben ved toppidrettsenteret i Nederland, og jakter nå på nye oppgaver.

- Jeg vil flytte hjem igjen etter hvert. Det yngste barnet er 13 år og flink på skolen, og vi vil vente til han er eldre, men hvis det dukker opp et godt tilbud i en norsk bedrift, er jeg åpen for mange ting, sier Anita.

Hun beskriver Didrik Solli-Tangen, den andre telemarkingen i «71 grader nord - Norges tøffeste kjendis», som en morsom og likandes kar med sunne interesser. Nå som Anita Valen de Vries er ute av konkurransen, er det sangeren fra Heistad igjen å heie på for seerne i Grenland og Telemark.

Artikkeltags