Gå til sidens hovedinnhold

Storegutprisen til Groven

Artikkelen er over 15 år gammel

Storegutprisen gis til personer som på en positiv måte bruker nynorsk i det offentlige rom. I år gikk denne hederen til Sigmund Groven.

- Du Sigmund, har i en mannsalder vært en fremragende ambassadør for bruk av et levende nynorsk i språket ditt. Det er derfor en stor glede å kunne overrekke deg beviset på at du nå kan kalle deg Storegut. Et bevis du får i form av denne bronsefiguren laget av billedhuggeren Kjell Grette Christensen.

Det sa Sondre Bratland, som ledet denne prisutdelingen under litteraturdagene i Vinje. En tilstelling som fant sted i Edland samfunnshus lørdag.

MEDIEMANN OG MUSIKER

Sigmund Groven er mest kjent for sine fløyelsmyke toner han tryller ut fra munnspillet. For de som har levd en stund, vet også at Groven har en lang fartstid som «hallomann» fra NRK.

- Det er spesielt fra den tiden vi husker hvorledes du brukte det nynorske morsmålet, fortalte Bratland til de vel 50 fremmøtte som overvar prisutdelingen. En utdeling som på mange måter ble en underholdende forestilling hvor kulturlatteren satt løst.

MOR PÅ 100 VAR MED

I Storegutsalen i samfunnshuset på Edland var også moren til Sigmund Groven. Hun fylte 100 år i juli og benyttet denne fine septemberkvelden til å være med på prisutdelingen til ære for sønnen fra Nordbygda i Heddal. Selv sa Sigmund Groven i takketalen at han som liten ble kalt for veslegut.

- Det ble jeg fordi broren min var eldre. Nå kan jeg kalle meg for Storegut, sa Groven, som benyttet anledningen til å spille et par melodier på munnspillet som har gjort han verdensberømt.