Stor uenighet om ødelagt kunst

Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

SKIEN: Billedkunstneren Eva Kurseth Imer og Skiens kunstforening er enige om at tre av maleriene hennes ble ødelagt under ei utstilling i Ibsenhuset i november i 2009. Men bortsett fra det er partene svært uenige, og onsdag møttes de i Nedre Telemark tingrett i Skien.

DEL

Da Eva Kurseth Imer hadde ei utstilling hos Skiens kunstforening i november 2009 ble tre store malerier ødelagt. Skadene på bildene består av fingeravtrykk avsatt av barn, et fotavtrykk og riper.

FOTAVTRYKK OG RIPER

Da Skiens kunstforening forsøkte å vaske vekk fingeravtrykkene, ble ødeleggelsene større, ifølge kunstneren selv. Partene har ikke klart å bli enige om hvor mye maleriene er verdt, og derfor havnet saken i retten.

Prosessfullmektig for Eva Kurseth Imer, advokat Ståle Dahl, la ned påstand om at Skiens kunstforening må betale klienten hans 169 400 kroner i erstatning for maleriene, 10 936 kroner i erstatning for utgifter hun har hatt, samt omkostningene hun har i forbindelse med rettssaken.

- RESPEKT FOR ARBEIDET

- Vi kunstnere må ha en beskyttelse og en respekt for det arbeidet vi gjør, sa Eva Kurseth Imer da hun vitnet i rettssaken. Hun mener at skadene på maleriene er uopprettelige.

Et av de ødelagte maleriene tilhører to andre malerier som henger sammen. Et annet av de ødelagte hører til et annet, mens det siste ødelagte henger alene.

Kurseth Imer forklarte at hun ikke kan male ett av maleriene i serien på tre på nytt, siden det da vil få et helt annet uttrykk enn det opprinnelige.

- Det er kvaliteten i overflaten som er uttrykket i mine verker, forklarte hun.

- UENIGE OM VERDIEN

Advokat Bjørn Nærum er prosessfullmektig for Skiens kunstforening.

- Det er først og fremst et spørsmål om verdifastsettelse vi er uenige om, sa Nærum.

Det kom også fram at forsikringsselskapet som Skiens kunstforening bruker ikke har villet utbetale erstatning. Kunstforeninga har klaget på den avgjørelsen, og klagen er fortsatt til behandling hos Forsikringsklagenemnda.

Les mer om saken i TAs papirutgave torsdag.

Artikkeltags