Gå til sidens hovedinnhold

Sterke kvinnenavn til 8. mars-feiring

Artikkelen er over 13 år gammel

Det er sterke kvinneskikkelser som kommer til å prege markeringen av årets internasjonale kvinnedag. Både Ingunn Yssen og Kohinoor Nordberg kommer til å sette sitt preg på feiringen av kvinnedagen.

To kvinner som har hatt en betydelig plass i mediebildet i året som gikk skal stå sentralt i markeringen av årets internasjonale kvinnedag i Skien.

- Vi er kjempeglade for at vi har fått disse to til Skien, sier Marit Nagel Rønningen i 8. mars-komiteen.

Verken hun eller de andre i komiteen er redd for at Ingunn Yssen skal skremme folk fra å komme til arrangementet.

KAN VÆRE SPENTE

- Jeg tror tvert i mot. Jeg tror mange er spente på hvem Ingunn Yssen egentlig er. Vi har ikke tatt stilling til det som skjedde i fjor. Det var en sak for seg. Vi har invitert henne på grunn av hennes forhold til kvinnekamp og likestilling, sier Nagel Rønningen.

Ingunn Yssen var blant annet direktør for Likestillingssenteret fra 1997 til 2002.

Kohinoor Nordberg er heller ingen ukjent kvinne. Hun er musiker, danser og skuespiller. Tidsskriftet Ny Tid kåret henne i fjor til årets nordmann. Dette for det arbeidet hun gjorde i forbindelse med at hennes mann ble slått ned i Sofienbergparken i Oslo i fjor sommer.

BLANDER KULTUR OG SAK

Årets markering av kvinnedagen vil i hovedsak bli som de siste årene. Med unntak av at i år så faller kvinnedagen på en lørdag.

- Vi blander sak og kultur. Kohinoor skal både holde appell og spille, hun kommer med bandet sitt. Men hun blir ikke alene. Scheen Teaterselskap skal også bidra med underholdning.

- Som tidligere år kommer vi også denne gangen til å ha innsamling til et eksternt prosjekt. Denne gangen er det et aktivitetsprosjekt som Kontaktsenteret i Skien har som vi håper å kunne bidra med litt støtte til, sier Nina Moen.

FEIRER HUNDRE ÅR

Markeringen blir i år som tidligere år gratis og vil finne sted i Ibsenhuset. Det som er helt nytt er at 8. mars-komiteen har lagt inn en 100-års markering.

For 8. mars er det 100 år siden en kvinnegruppe i New York arrangerte et møte for kvinners stemmerett. I 1910 kom den internasjonale kvinnedagen og i 1915 ble den for første gang feiret i Norge.

- Selv om det er gått hundre år er det fortsatt mye å kjempe for. Blant annet likelønn, sier kvinnene i årets 8. mars-komite.