Separatutstillingen med grafikk, installasjon og materialbilder åpner lørdag. De grafiske arbeidene skal videre til New York seinere i år, mens flere av de store bildene ble godt mottatt da de ble vist under en utstilling i Malmø i fjor.
Det er vanskelig å være likegyldig til kunsten Jan Valentin Sæther presenterer. På den ene langveggen troner et monumentalt bilde satt sammen av 80 store, voksede konvolutter. På den totale billedflaten trer det fram et fotografi av flyktningebarn i Uganda.
En installasjon, «Envelope», med undertittelen «This is My Body», byr på urovekkende fotografier av lemlestede palestinere. Bildematerialet som kunstneren har tatt utgangspunkt i viser tre barn som forsvant i grenseområdet mot Israel. De ble siden levert tilbake - maltrakterte og døde. Historier som dette er så og si hverdagskost i media, men Sæthers bilder tvinger publikum til å stoppe opp og se nøyere etter. Til installasjonen hører det også med tekst fra fire manifester hentet fra kunsthistorien der vold blir romantisert - i kontrast til billedserien.
EKSIL-PROBLEMATIKK
Jan Valentin Sæther er bekymret over hvordan brutal og fanatisk fundamentalisme har vokst fram i verden. Han bodde i USA i 21 år. Etter 11. september ble han opptatt av å skape politisk kunst.
- Jeg fant ut at jeg ikke bare kunne fortsette å lage bilder som før, sier han.
Bildene hans har i tillegg til tidvis tungt innhold, også en estetisk side.
- En ekstrem tragedie med ekstrem estetikk, sier han om noen av verkene.
Sæther opplyser at mennesker i eksil er et tema han stadig gjentar i kunsten. I grafikkserien «An artist in Exile - The Viloshin Letters», har han skrevet både tekst og laget illustrasjoner. Serien, som stilles ut i ny, revidert utgave, inkluderer både gåter, koder og metafysiske spørsmål, og har noe av den samme tematikken som bestselgeren «Da Vinci-koden». Men Sæther lagde serien lenge før Dan Brown fascinerte lesere over hele verden.
Jan Valentin Sæther er kjent som en figurativ maler, men han bruker også andre materialer som voks, papir og betong i tillegg til oljemaling.
På 90-tallet konkurrerte han med Odd Nerdrum om å bli professor i figurativ kunst, og vant. Han avsluttet et åremål som professor i maleri ved kunstakademiet i Oslo i 2002.
Han har jobbet som billedkunstner i Norge og California, og har en stor utstillingsproduksjon bak seg. Tidligere i år har han deltatt i utstillinger i Ulan Bator og Beijing.