Terningkast 5: Spennende møte med en tater

Artikkelen er over 14 år gammel

Elias Akselsen legger ikke skjul på at han har taterblod i årene. Da han i går kveld inntok scenen på Skåtøy vise- og poesifestival fikk 400 tilhørere en bit av taternes historie.

DEL

Elias Akselsen kunne fortelle om en vanskelig oppvekst, på en tid da taterne hadde en svært lav status, eller rettere sagt ingen status, i Norge. Han kunne også fortelle at på slutten av 20-tallet ble det et sted fremmet forslag om skuddpremie på tatere, men forslaget ble nedstemt. Likevel var det de som stemte for forslaget. Selv vandret han langs landeveien som tater til han var 18 år gammel.

- Som tater hadde jeg ikke noe etternavn, i det gamle, grønne førerkortet sto det Elias og et stort spørsmålstegn som etternavn, kunne han fortelle.

INGEN SKOLEGANG

Mannen, som nå gir taterne, eller romanifolket, et nytt ansikt kunne fortelle at han hadde null skolegang og ingen musikkutdannelse.

- I likhet med Alf Prøysen kan jeg tre grep på gitaren, men en kommer jo et stykke vei med det!

På konserten i går kveld stilte han sammen med trekkspilleren Stian Carstensen, som kom direkte fra Jazzfestivalen i Molde til Skåtøy. Sammen ga de to en uforglemmelig konsert.

Tateren Elias Akselsen har en helt spesiell stemme, en stemme som virkelig fenget publikum. Han har et stort repertoar som spenner over et stort felt. Det ble typiske taterviser, sigøynerviser, for som han sa så var tatere og sigøynere opprinnelig ett folk. Videre presenterte han religiøse sanger og viser, og la heller ikke skjul på at han er en personlig kristen, men også handelsmann og artist.

VELLYKKET FESTIVAL

Været viste seg fra sin aller beste side da Skåtøy vise- og poesifestival i går trakk utendørs. Riktig nok er selve konsertene lagt til et stort telt, men sommerværet satte en ekstra spiss på det hele.

Kvelden i går ble innledet med en spennende konsert med Tone Hulbækmo og Hans Fredrik Jacobsen. Senere på kvelden inntok «Gatesangerne», det vil si trubaduren Lars Klevstrand, Kari Svendsen på banjo og trekkspillpoeten Kjell Skarslien scenen. I ettermiddag og kveld avsluttes festivalen, blant annet med Klaus Hagerup, som har vært festivalens konferansier, og senere på kvelden kommer Finn Kalvik.

Artikkeltags