Snakk nynorsk - bli vellykket

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

I et forsøk på å få i gang et studentmållag hadde Bø Mållag i går kveld invitert nynorsk-standuper Are Kalvø til Vertshuset i Bø.

DEL

Tittelen på Kalvøs forestilling var svært ambisiøs. Mannen skulle rett og slett fortelle oss hvor vellykket vi blir dersom vi snakker nynorsk.

Nå utviklet det hele seg til et tradisjonelt Are Kalvø-show, noe publikum satte stor pris på.

TORBJØRN EGNER-MORAL

Mannen som nærmest har gjort det til en levevei å harselere med politikere, brukte ti minutter til å fortelle at det skulle han ikke gjøre denne gangen. Deretter brukte han et kvarter på nettopp å harselere med politikere før han lot nynorsken få gjennomgå. Eller snarere var det bokmålet som fikk det glatte lag. - Det som høres platt og vulgært ut på bokmål blir frodig og naturlig på nynorsk, mente Kalvø.

Og når det gjelder alt som er av problemer - fra underskudd på handelsbalansen til økningen i narkotikabruken - hadde Kalvø den perfekte oppskrift: Bruk Torbjørn Egner-moral. Med gester som hentet fra en Ivo Caprino-film og barnetimeonkel-stemme ga Kalvø oss et eksempel som fikk publikum til å brøle. Da hadde han akkurat fått samtlige til unisont å bøye verbet «å symje» på nynorsk.

VIL HA STUDENTMÅLLAG

- Det var på siste årsmøte i Bø Mållag at det ble foreslått å få i gang et studentmållag igjen, sier Sigrid Bø i Bø Mållag. Bø var medansvarlig for arrangementet blant annet fordi hun arbeider som kulturhistoriker på høgskolen.

- For noen år siden var det et levende studentmållag her, og en rekke andre universiteter og høgskoler har oppegående mållag. Da synes vi det er på sin plass med et studentmållag også her i Bø.

TA måtte gå før forestillingen var slutt. Dermed fikk vi ikke med oss hva som kom ut av tilbudet om å bytte inngangsbilletten på kroner 100 med et års medlemskap i Norges Mållag.

Artikkeltags