Holtskog er en av drivkreftene bak Galleri Nyhuus på Gvarv, som åpner utstillingsdørene tre ganger årlig. De to traff hverandre på kunsthøgskolen i Oslo da begge studerte under nestoren Hans Normann Dahl.
- Han måtte bære meg i fire år, smiler Dang Van Ty mot Holtskog.
Ty har vært avhengig av rullestol siden han som ung gutt ble skutt og alvorlig skadet i Vietnamkrigen.
- Vi sprang i trappene. Vi utviklet en enorm bæreteknikk, men først da vi var ferdige med skolen kom heisen, mimrer Halvor Holtskog.
Han gjør seg nå klar til utstillingsåpning 4. juli. Keramiker Hanne Haukom, opprinnelig fra Vinje, stiller også ut på Nyhuus i sommer.
SKREV OM DRAMAET
Både Holtskog og Ty var landsens gutter fra hvert sitt land, men det er lenge siden Dang Van Ty var gjetergutt i hjemlandet. Til tross for dramatiske hendelser i unge år, oser bildene hans i dag av sol, farger, lekende barn, klovner, hester og rein idyll. Det vonde i fortida skrev og illustrerte han seg ut av gjennom bøkene «Min barndom i Vietnam» og «Hjemreisen».
- Etter å ha skrevet de bøkene var jeg ferdig med det, marerittene ble borte og de positive tankene har bare blitt sterkere og sterkere, sier han.
I 1968 ble tallet 13 rene lykketallet for 14-årige Dang Van Ty. Han regnet ikke med å overleve, men ble ett av 13 barn som fikk reise til Norge og få medisinsk behandling. I dag er han godt etablert som tegner, maler og grafiker.
GLAD I LIVET OG FARGENE
Mange faller for hans fargemettede og lett impresjonistiske malerier.
- Vi asiater er vant til sterke farger, sier han og forklarer mørkkledte journalister om hvordan vietnamesere pynter til fest i alle regnbuens farger og om fargene på kvinnenes kjoler.
- Jeg er veldig glad i farger. Valget av motiver blir en konsekvens av at jeg er glad i farger og glad i livet.
Han har ofte opplevd at mange synes det er en lettelse å komme inn på hans utstillinger og oppleve fokus på det vakre og positive i stedet for det mørke og tunge.
- Kunstnere i dag skal ikke lage hyggelige bilder, kommenterer han.
INGEN DEPPEGRUNN
Dang Van Ty synes det er bra hvis kunsten provoserer på en treffende måte, men han skjønner ikke hvorfor det dystre og mørke må dominere.
- Har folk det så ille? Jeg har aldri sett kunstnere ha det så bra som her. Jeg har kolleger i Vietnam som jobber som bare det. De sliter, de får ikke noe i støtte, forteller Dang Van Ty.
Han er bosatt på Skøyen, og hans bilder er blant annet innkjøpt av Norsk kulturråd og Nasjonalgalleriet. Ett av bildene henger sågar på kommunehuset i Sauherad.
Halvor Holtskog på sin side gleder seg over bra besøk i galleriet som ble åpnet i 2005. Han merker også at stadig flere folk utenfor Telemark tar seg en kunstrunde i vårt fylke.
Utstillingene med Dang Van Ty og Hanne Haukom er åpne til 19. juli.