- Skiens ukjente kirke bør bevares

BØR VERNES: Thor W. Gundersen og Else Martens i Skien historielag var i går på befaring ved Marensro skole i Skien. ? En bygning som bør vernes, uttalte Else Martens.

BØR VERNES: Thor W. Gundersen og Else Martens i Skien historielag var i går på befaring ved Marensro skole i Skien. ? En bygning som bør vernes, uttalte Else Martens. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel
DEL

- Skien burde beholde Marensro skole. Det er en historisk bygning som til og med har huset en kirke. Den er i god stand og vel verdt å ta vare på, sier Else Martens i Skien historielag.

Hun var på befaring på Marensro skole i går sammen med Thor W. Gundersen, som er leder av Skien historielag.

Bakgrunnen for befaringen er beslutningen Skien kommune har tatt: Marensro skole skal rives. I stedet skal det komme tilrettelagte boliger for funksjonshemmede.

Skien historielag har skrevet et brev til kommunen med spesielt fokus på loftsetasjen og gjenstandene.

KIRKEN KOM FRAM

Else Martens og Thor W. Gundersen var med TAs utsendte i uthusbygningen og skolebygningen. I toppetasjen på uthusbygningen fant vi to kirkebenker.

Det var i toppetasjen/loftet på selve skolebygningen det kom klart fram at Marensro skole har vært kirke. Her var det byggeelementer som himling og andreaskors, et galleri og mektige bæreelement i tre.

ÅTTE ÅR MED GUDS ORD

- Det ble bygget kirke på Marensro skole rett etter at Skien kirke ble flammenes rov i 1886. Interimkirken bestod vel til 1894 da Skien fikk en ny kirke. Etter dette ble bygningen, etter en ombygning, bruk som skole. Noe den har fungert som helt fram til i dag, forteller Thor W. Gundersen.

Han har selv vært elev på skolen – og lærer. Else Martens har vært elev.

HISTORISK

Skien kommune har avgjort saken i medhold av delegasjon, tillatelse gitt av byutviklingssjefen.

I saksutredningen kommer det fram at skolebygget er registrert som et C-objekt og uthuset som et B-objekt i kulturminnevernplanen.

- For meg er dette klare signaler som vi burde høre på, sier Gundersen. – Men skal bygningen vernes, må kommunen gjøre noe med området omkring bygningen.

- Marensro skole er et svært viktig bygg for oss i Skien, spesielt historisk. Andre lignende bygninger har blitt revet her i byen, som det gamle gymnastikkbygget, og det har gjort oss fattigere, konkluderer Else Martens.

De to vil ha et møte i Skien historielag om befaringen og de har allerede vært i kontakt med Telemark museum, som de håper også vil sette seg sving for å gjøre noe for Marensro skole.

Artikkeltags