Skal redde bluesen

Artikkelen er over 16 år gammel

De fleste bluesmusikere begynner å bli grå i håret. Tommy Larsen og Ronny Sterseck derimot, er ikke en gang gamle nok til å sitte på puben de spiller i. Og musikklærer Paal Jensen? Han har gjort seg ferdig med bluesen.

DEL

- Jeg er blitt så gammal at jeg synger om de døde, sier 53- åringen Paal Jensen. Han sang sin hyllest til George Harrison og covret Johnny Cash og John Lennon på Lundetangen pub lørdag ettermiddag.

- Overskriften kunne blitt «Paal Jensen synger om de døde», foreslår Jensen, og ombestemmer seg raskt.

- Da kommer det vel en masse med black metalfolk på konsertene mine, frykter musikeren.

HELLER BLÅTT ENN SVART

17 år gamle Tommy Larsen og Ronny Sterseck er ikke interesserte i svart metall, men foretrekker blå toner. Lørdag spilte de sammen med Paal Jensen, som er musikklæreren deres i valgfag på Klosterskogen videregående skole. Guttene spiller tøff Texasblues, og ble godt mottatt av en nesten fullsatt Lundetangen pub.

- Jeg fikk æren av å spille trommer, sier Jensen, som spiller på flere strenger. Vanligvis er han å se med gitar.

Det var ikke første gang 17-åringene fra Skien spilte på pub. I sommer spilte de på Bakgården pub med bandet sitt, Bullmastif. De har også spilt i Hurum Bluesklubb. Tommy oppdaget bluesen da han bodde på Notodden.

- Det var bluesfestival, og mamma tok meg med på en konsert med Thunderbirds, sier Tommy. På den tiden spilte han ikke gitar, slik han gjør i dag.

MÅ SITTE PÅ BAKROMMET

- Da spilte jeg klarinett. Jeg har også spilt piano, trompet og munnspill, forteller gitaristen og vokalisten. Gitarlærer Jensen er stolt over å ha med seg den nye generasjonen bluesmusikere på scenen.

- De utvikler seg så fort, og er mye bedre i år enn de var i fjor, skryter Jensen, som også har lært Paal Flaata og Vidar Busk å spille. Om Tommy og Ronny blir like flinke som dem, vet han ikke.

- Men de har teft, ellers ville jeg ikke hatt dem med på konserten, sier Jensen. Mens han sto på scenen, måtte 17-åringene sitte på bakrommet med chips og brus. De er ikke gamle nok til å være gjester på puben.

- Det er jo kjedelig, sier Ronny. Han gleder seg til 18-årsdagen.

- Men når du blir 18 er det kanskje et par steder å gå ut, og så venter du bare på å bli 20, sier bassisten. Det er han som skriver de fleste låtene.

- Og hva handler sangene om?

- De handler om kjærlighet.

- Du er jo så ung. Har du opplevd det du skriver om?

- Åh, jaaa.

- Blir det kjærlighetsblues?

- Ja, den er stort sett litt trist, men jeg legger også inn noen plusser, sier Ronny kjekt.

FÅ UNGE BLUESMUSIKERE

Guttene øver på Musikktorvet, men møter ikke så mange likesinnede der.

- Det er få på vår alder som spiller blues her i distriktet. Av de 13 andre bandene som øver der, er vi det eneste bluesbandet. De andre spiller heavy og pønk, sier guttene. De har allerede spilt inn demo, og snart blir det kanskje album.

- Vi har planer om å gi ut en cd etter jul, hvis vi får penger til det, sier de unge musikerne. De har ambisjonene klare:

- Vi håper å få opptre på Notodden Bluesfestival snart.

Artikkeltags