Gå til sidens hovedinnhold

Ser skjønnhet i grisetarmer

Artikkelen er over 13 år gammel

Grethe Gunneng kjøper tarmer hos slakteren og lager den fineste kunst av dem. Se verkene hennes i Ibsenhuset i dag.

Mens andre bruker pensel og farger, bruker Grethe Gunneng tarmer av storfe, gris og sau i sin kunstproduksjon.

- Det er glatt og faktisk veldig deilig materiale å jobbe med, smiler Gunneng og forklarer prosessen med «foredling» av tarmer.

TØRKER TARMER

Det er et meget spesielt materiale å jobbe med.

- Tarmer er både veldig sterkt og veldig skjørt. Inuittene brukte det til klær, og sydde bitene sammen. De satte dem nok inn med selolje for at de skulle holde seg myke, for når tarmer tørker blir de ganske tørre og sprø, forteller kunstneren fra Kragerø, som «oppdaget» at det gikk an å bruker tarmer i kunsten under et besøk på Historisk Museum i Oslo for noen år siden.

FARGER MED SOPP

På utstillingen i Ibsenhuset kan man se «roser» som er laget av tarmer.

- Jeg er så fascinert av gjennomskinnelighet i materialet. Derfor er det så fint å ha de stående her ved vinduene, sier Gunneng, og demonstrerer med tarmkunst i lyset.

Hun viser frem installasjonen «I min hage», hvor hun har forsøkt å lage roser av tarmene.

- Jeg har tørket dem, så farget dem etterpå. Det er bare naturlige stoffer, og fargestoffene kommer fra sopp jeg har plukket, forteller den originale kunstneren.

TIL SLAKTER´N

Det blir mye gris med tarmer.

- Jeg har sittet hjemme på kjøkkenet, men nå får jeg meg snart et atelier. Det blir deilig å slippe alt griset, sier Gunneng, som kjøper tarmene sine hos en slakter i Kragerø.

- Hovedsakelig kjøper jeg de der, men jeg har også kontakt med noen jegere som jeg får tarmer av. Men når jeg er med dem, må jeg hente de selv, ta de ut av dyret, og ja, det blir ganske grisete.

SAMEKUNST

Sammen med «tarmkunstneren» stiller også Inga Nordsletta Pedersen ut. Hun har med seg over 40 arbeider som er sterkt inspirert av den nordnorske og samiske kulturen.

Hun benytter seg av billedvev og grafikk, og bildene er litt naivistiske i stilen, når hun forteller om naturen, mennesker og dyr i mer eller mindre dramatiske omstendigheter.

Nordsletta Pedersen har fått stor oppmerksomhet for arbeidene sine, og er innkjøpt av en rekke kunstinstitusjoner.

Utstillingen kan sees fra i dag.