Satser stort på kanaluke

Artikkelen er over 14 år gammel

Skotfoss revyteater har hatt stor suksess med forestillingen «Sluseslaget» de siste årene. I år har teatergruppa fått med seg fylkeskommunen, Skien kommune og NVE på en storsatsing: Kanaluka 2004.

DEL

Kanaluka arrangeres 12.-18. juni og er en del av markeringen av 200-årsjubileumet til Den Norske Canaldirektionen, samtidig er det ønske om å få brukt Telemarkskanalen i større grad enn nå.

Skotfoss ønsker også å formidle stedets kanal- og industrihistorie.

«SLUSESLAGET»

Det er i år tredje gang Skotfoss revyteater setter opp «Sluseslaget». Stykket hadde premiere i 1999.

Bakgrunnen for stykket er hendelser ved Løveid sluser noen dager før det berømte Menstadslaget i 1931. En lockout ved Skotfoss Bruk utløste slåsskamp ved slusene der flere skal ha falt i vannet i kampens hete.

- Over 100 personer medvirker i stykket, som foruten å gjenopplive selve basketaket, også tar opp i seg mye av dagliglivet i arbeidermiljøet på Skotfoss i 30-åra, sier Kjersti Hole Haatveit og Stuart Hall fra Skotfoss revyteater.

- Ja, hos enkelte eldre mennesker som selv opplevde «Sluseslaget» har tårene trillet når de har fått se stykket.

- MER ACTION

Haatveit og Hall forteller at prøvene på stykket startet for fullt forrige lørdag. Regissør er som ved tidligere oppsetninger Sylvia Salvesen.

- Forestillingen er skodd ved samme lest som før, men Sylvia planlegger litt mer action denne gangen, sier Hole Haatveit og Hall med lure glimt i øynene.

«Sluseslaget» spilles fire ganger i løpet av Kanaluka: 12. 13. (to ganger) og 17. juni. Formann i Skotfoss revyteater, Tom Riis, understreker at det kun selges 400 billetter til hver forestilling og at det av den grunn kan lønne seg å være tidlig ute.

I tillegg til forestillingen vil hver publikummer få utlevert en såkalt «pakke». den inneholder foruten regntøy og sitteunderlag et program som er laget etter samme mal som gamle Skotfoss Avis.

SLUSE-OPPRUSTNING

Ifølge prosjektleder for 100-årsstedet Telemark, Ragnar Nilsen, vil det foregå en rekke aktiviteter ved, over, rundt, foran og i Løveid sluser gjennom hele Kanaluka. Blant annet tømmerfløting gjennom slusene. Nilsen forteller at Telemarkskanalen er den eneste kanalen i Europa hvor det fremdeles fløtes tømmer.

- Selv om det ikke er veldig langt til Skotfoss, tror jeg ikke det er mange som har sett hvordan man får tømmeret gjennom slusene. Derfor blir det anledning til å se tømmerslusing «live» i løpet av Kanaluka, forteller Nilsen.

Kanaluka har et budsjett på mellom 400 000 og 500 000 kroner. Av disse har Skien kommune bidratt med 80 000. Men kommunens største bidrag har ikke først og fremst vært penger, skal vi tro Victor Arvesen, enhetsleder ved kulturavdelingen i Skien kommune.

- Jeg tror kommunens største innsats har ligget i koordineringen, tilretteleggingen og andre praktiske ting, sier han.

Alle de involverte forteller om stor støtte i lokalmiljøet på Skotfoss. Blir uka i år en suksess er planen at dette skal bli en årlig begivenhet. Nå oppfordrer de alle som «bor nedenfor Grøtsund» til å ta turen til Løveid i løpet av Kanaluka.

PS. Selv om Kanaluka ebber ut fredag 18. juni, betyr ikke det slutten for aktiviteter ved Løveid sluser. Denne fredagen overtar nemlig Viser Ved Kanalen stafettpinnen og arrangerer konsert på Løveid med blant andre Odd Nordstoga.

FAKTA - Kanaluka

PROGRAM: «Sluseslaget», musikk og konserter hver dag, kanalbåtutstilling, guidede rusleturer på Skotfosstien, gratis sluseturer med «Henrik Ibsen» og «Skarsfos», slusing av tømmer, historiske bildekåserier, historisk båttur med «Victoria» til mikaelshulen, markering av 200-årsjubileumet til Den Norske Canaldirektionen, barneteater, diskotek for de unge.

STATISTER: Skotfoss revyteater etterlyser kampglade statister til forestillingen «Sluseslaget». Interesserte bes melde seg på tlf. 92247499

Artikkeltags