Gå til sidens hovedinnhold

Roll Over Langesund

Artikkelen er over 14 år gammel

Med en storm av gamle rockeklassikere skremte Chuck Berry regnet vekk fra Wrightegaarden i går.

For litt under en uke siden sto Mr. Rock'n roll på Sentrum Scene i Oslo. Hovedstadspressen kunne melde at rockens oldefar fortsatt makter å sette liv i publikum – i en alder av snart 81.

I går kveld var det Wrightegaarden sin tur til å få celebert besøk. De 1200 fremmøtte fikk en historieleksjon i rock av den beste foreleseren de kunne tenkt seg. Da konserten var over var regnet borte, men publikum sto igjen og ville ha mer.

VELKJENT REPERTOAR

I det mesteren entret scenen iført lilla satinjakke og kapteinshatt reiste folk seg og tok ham i mot. Med låter som har inspirert generasjoner av rockemusikere, og fortsatt gjør det, svarte Berry med å invitere de fremmøtte på en reise i tid.

Han åpnet med «Roll Over Beethoven» og fortsatte med sitt velkjente repertoar. Utover kvelden kom både «Sweet Little Sixteen», «Carol» og «You Never Can Tell».

IMPROVISERT

Chuck Berry stiller til konsert uten settliste. Verken publikum eller medmusikanter vet hva mannen vil spille. Tangentrytter Daniel Røssing har uttalt at man må lytte til sjefens første akkord, og bare henge seg på.

Og det klarte han bra – så bra at Berry ved flere anledninger oppfordret til tett samspill. Det er noe rustent over den gamle mannen – noe annet er ikke å forvente.

Men tidvis henger det veldig bra i hop, og man fornemmer storheten i låtene. Innimellom blir det tatt litt på hælen, og sanger som har preget rockhistorien fremstår ganske annerledes enn hva man er vant til. Det er litt synd.

VITAL HERRE

Tidlig i karrieren ble Chuck Berry kjent for sitt sceneshow. I dette inngikk etter hvert hans karakteristiske «Duckwalk» – en bevegelse mang en rockegitarist har tatt etter ham i årenes løp.

Under gårsdagens konsert fikk vi kun små prov på kjennetegnet. Men det spilte ingen rolle. For Berry har fortsatt et sceneshow som er helt unikt med tanke på mannens alder. Han viser seg etter hvert som en høyst vital herre, som vet å sjarmere sitt publikum.

Etter en time inviterer han ikke mindre enn ti danseglade damer opp på scenen. Det er herlig livat, og publikum elsker hva de ser. Musikalsk behøver det ikke å låte perfekt så lenge man har glimt i øyet, og et skjevt smil på lur. Det har legenden så det rekker.

SISTE SJANSE?

Selv om Chuck Berry holder konserter på den legendariske klubben Blueberry Hill i hjembyen en gang i måneden, kan det være siste gang at det norske publikum har opplevd Mr. Rock på hjemlig jord. 80 år er ingen alder å kimse av – især ikke i den bransjen vi her snakker om – og kun tiden vil vise hvor lenge legenden kan holde det gående.

For oss som var tilstede i går vil minnene om ham i live følge oss. Ikke alt var like bra, men opplevelsen var uansett i tråd med hva man kunne forvente. Det ble et ordentlig rock'n roll-høydepunkt.

.

.

.

Konsert

Chuck Berry med band

HVOR: Wrightegaarden, Langesund

PUBLIKUM: 1200

TERNINGKAST: 5