Rjukan rocker større og bredere

VETERANER: Nazareth har holdt på i over 40 år. Rockeveteranene skal på scenen lørdagen i festivalhelga.

VETERANER: Nazareth har holdt på i over 40 år. Rockeveteranene skal på scenen lørdagen i festivalhelga. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel
DEL

Rjukan rockfestival har klort seg fast i 11 år, og nå er festivalsjef Morten Engh svært fornøyd med at DumDum Boys endelig tar turen til Tinn, og at festivalen kan by på sitt største og dyreste program noensinne.

Det er ingen enkel oppgave å arrangere rockefestival på et lite sted med ditto få innbyggere i nærmeste omland. Rjukan rockfestival har likevel holdt det gående i ti år, og programmet for den 11. festivalen er komplett, med blant andre band som Nazareth, deLillos, Donkeyboy, Orbo & The Longshots, Tommy Tokyo & Starving for My Gravy på plakaten helga 11.-12. juni.

Morten Engh er spesielt glad for at DumDum Boys kommer. Han har forsøkt å booke bandet til Rjukan omtrent hvert eneste år festivalen har eksistert. I år klaffet det.

BREDDE ER NØDVENDIG

I fjor hadde festivalen utgifter på 1,2 millioner kroner og inntekter på 1,3 millioner. Fredagen i festivalhelga har vokst seg større, og budsjettet har dette året økt med 300 000 kroner opp til 1,5 millioner. Høyere enn det kan neppe den lille festivalen strekke seg, tror Morten Engh. Markedet er for smått.

Også Rjukan rockfestival er avhengig av å trekke noen publikummere utenfra. Engh merker den økende konkurransen, og det er vanskelig å tilby artister eksklusivt. Mange band har ofte flere spillejobber i samme fylke i løpet av sommerhalvåret.

- Telemark er nærmest festivalfylke nummer én, konstaterer Morten Engh.

For å overleve trengs en viss bredde og folkelighet i programmet.

- Festivalen har blitt så stor som det er mulig å få det til på et lite sted.

Flyttinga til Tveitoparken var vellykka, og i tillegg til nevnte artister satses det på en familielørdag med ulike underholdningstilbud for store og små. Familielørdagen har blitt en suksess.

PÅ FLYTTEFOT

Rjukan rockfestival ble arrangert inne på Rjukanhuset den første tida, og festivalen var en nisjefestival med fokus på hardrock og punk. Men Rjukanhuset ble for lite og artistene for smale for småbyen. I 2007 var Rjukan rockforum godt fornøyd med å ha inntatt Rjukan gjestegård, men der fikk de ikke fortsette på grunn av at arrangementet ble for ressurskrevende for stedet. Samarbeid med en lokal pub ble heller ikke den ultimate løsningen, og dermed kom ideen om å ta i bruk Tveitoparken.

- Bortsett fra 100-årsjubileet til kommunen var det vel 15-20 år siden det hadde vært arrangementer der sist, opplyser Morten Engh.

Fjorårets jubileumsfestival hadde blant andre Marit Larsen, The Blacksheeps og Postgirobygget på spillelista.

TILBAKE TIL ROCKEN

- Vi satset på artister med bred profil og budsjettet gikk opp en halv million. Vi brukte mer penger og tjente mer penger. Vi fikk noen reaksjoner på at det ikke var noen rockefestival lenger, men vi er et lite sted med et lite marked. I år har vi like folkelige artister, men vi har ikke gått så langt bort fra rocken, hevder festivalsjefen.

Han både gleder og gruer seg til sommerens festival.

- Det blir mye å gjøre, og været er den største bekymringen. Men en drøm går i oppfyllelse når DumDum Boys spiller i Tveitoparken.

Rundt 40-50 mennesker er i sving under selve arrangementet, men ellers i året gjør festivalsjefen brorparten av forberedelsene.

- Det blir for mye arbeid, og jeg må få med flere folk i styre og stell, konkluderer han.

Artikkeltags