- Rikskirkelig begivenhet

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Eilev Erikstein og Ivar Solbu savnet en inspirasjonsbok i diakoni. I 2007 besluttet de å ta saken i egne hender og mandag ble boka presentert.

DEL

Eilevs mennesketype blir karakterisert som Ludvig, mens Ivar er Solan. Som Caprinos hysterisk morsomme figurer, har også de klart seg utmerket i tospann. Samarbeidet har gått knirkefritt.

- Det er veldig mange diakoner i Norge, men få som vet hva diakoni er, sier Eilev Erikstein.

Prostdiakonen i Vest-Telemark har erfaring fra 18 års diakoniarbeid. Makker Ivar Solbu har arbeidet som diakon i 33 år, og er soknediakon i Sauherad.

- Så, hva holder dere på med?

- Vi samtaler med folk i en eller annen sorgkrisesetting. Diakonien er den utstrakte hånden.

- Hva sier dere til dem som sier de tviler på en høyere makt?

- Man kan ikke overbevise eller argumentere. Men vi håper å vekke en reaksjon rundt godhet, nestekjærlighet og diakoni.

DYSLEKTISKE

For ordens skyld: Diakoni betyr tjeneste, og kirkelig skal den utføres med nestekjærlighet. Bokens hoveddeler er delt inn i fire kapitler: Nestekjærlighet, inkluderende fellesskap, vern om skaperverket og kamp for rettferdighet. Kapitlene er de samme

Boken ble presentert på Waldenstrøm bakeri i Kviteseid. Det mest selvfølgelige stedet i verden, ifølge redaktørene av boken. Litt fordi det er midt mellom Akkerhaugen og Dalen, litt fordi mange av intervjuene fant sted på nettopp dette bakeriet. Også på grunn av at kafeen i 2004 fikk diakoniprisen for Vest-Telemark på grunn av det gjestfrie miljøet.

«Med andre ord» ble født på en togtur fra Hjuksebø til Lillehammer. Det var duket for kirkemøtet i 2007, der den nye planen for diakoni skulle klekkes ut. Erikstein og Solbu hadde arbeidet sammen i 18 år, og til stadighet snakket om å skrive en bok sammen. Det gjorde de. Selv om de begge er dyslektiske.

- Ikke et godt utgangspunkt, humrer de to.

LEVI HENRIKSEN

Arbeidet med stoffinnhentingen varte et år. 50-60 kolleger ble intervjuet. I tillegg ble fire kjente forfattere invitert til å skrive noveller, en til hvert hovedkapittel. Levi Henriksen, Karin Moe, Anne Kristin Aasmundtveit og Harald Rosenløw Eeg har bidratt.

Både Erikstein og Solbu har hatt positive og negative erfaringer med diakonien, men er glad for å kunne utøve oppgaven.

- Jeg husker spesielt en innsatt. Folk i Fyresdal baker kaker når jeg kommer på besøk til fengselet. En av dem sa en dag at: Denne kaken er til å bli religiøs av. Det gjorde meg glad. Det handler om å åpne øynene for folk, kjenne egenverdien og reflektere over de store spørsmåla. Hvor kommer det gode i verdenen fra, sier Erikstein.

- EN BEGIVENHET

Biskop Olav Skjevesland i Agder og Telemark bispedømme hadde tatt turen sørfra.

- Dette er en rikskirkelig begivenhet. Det er skrevet en bok om diakoni, og det er en sjarmerende bok som ikke nødvendigvis må leses fra perm til perm. Dette er godt nytt for de som er i felten. Jeg håper at dette går fra trykksverte til livet, sa biskopen.

Ingvild Sannes fra IKO forlag skryter av forfatterne.

- De er over gjennomsnittet engasjerte og entusiastiske, og hadde et produkt som kombinerte så mye at vi likte produktet, sa hun.

Artikkeltags