Ramsalt festivalåpning

Av
Artikkelen er over 15 år gammel

Ingen andre enn sjømannsvisenes store mester, Erik Bye, kunne passet bedre til å innlede årets vise- og poesifestival på Skåtø y. Det var som om man kjente saltsmak og sjøsprøyt inne i øyas kirke i går kveld.

DEL

Kragerøs egen visemester Alf Cranner hadde gleden av å ønske et fullsatt kirkerom velkommen til tre dager med de fremste utøverne i norsk visekunst. Innledningsvis berettet han om visesangernes ufortjent dårlige rennomme, fra de var betegnet ordsmeder og tonesnekkere og utestengt fra kirkene. Nå har visesangerne imidlertid kommet inn i varmen, blitt visepoeter og får sette sitt preg på bruken av rommet.

STOR BETYDNING

Cranner fremhevet spesielt Erik Byes betydning i den anledning.

- Jeg har følelsen av noe stort når jeg tenker på Erik Bye. Og det flotte er at vi alle blir store av Erik Bye, sa han og overlot resten av kvelden til nevnte hovedperson. Han ga publikum noen lune sommerkveldstimer sammen med det lokale blandakoret Karisma under ledelse av Gro Bohmann. En mangeårig samarbeidspartner, pianisten Willy Andresen, var sporty nok til å avbryte sin ferie i Tønsberg for å erstatte Henning Sommerro som av private grunner måtte melde avbud i siste liten.

RIKT REPERTOAR

Repertoaret til Bye inneholdt selvsagt en lang rekke shantys. Her var Bye i gammel storform og fikk på enkelt vis publikum med på refrenger. I tillegg inneholdt kvelden viser fra seneste plate, «Støv og stjerner», og andre kjente, tidligere produksjoner. Som «hevn» for AlF Cranners lovprisende ord vartet Bye opp med sin versjon av Harald Sverdrups «Sjømannsvise», der Cranner har komponert den vakre og litt melankolske melodien.

Rutinerte Bye bød på seg selv i Skåtøy kirke. Han berettet historier, fortalte om sin mangeårige tilknytning til øya, kom med sine kloke livsbetraktninger og skarpe iakttakelser av samtiden.

Artikkeltags