Asmund Olavson Vinje, som med sitt store diktverk gjorde Storegut (Olav Olavson Edland) kjent, ville nok likt at en sambygding stakk av med prisen, slik Bjørn Bø gjorde.

Som radiomann og politisk kommentator i NRK har Bø gjennom mange år benyttet nynorsk, «... og det på en levende og ledig måte», som det heter i statuttene for utdelingen av Storegutprisen.

Det var fjerde året den ble delt ut. Tidligere vinnere er Ivar Eskeland, Berge Furre og Ragnhild Seltun Fjørtoft.

AUDMJUK PRISVINNER

Og det var en tydelig stolt prisvinner, som foran rundt 100 fremmøtte i Storeguthallen i Edland, kunne ta bronsefiguren av Storegut nærmere i øyesyn. Billedhugger Kjell Grette Christensen er mannen bak verket.

- Det er ærefullt og jeg er audmjuk, takket Bø etter at Sondre Bratland hadde overrakt han prisen.

Han fortalte videre at målet, formidlingsredskapet som han sa, hadde han fått fra sine foreldre. Det hadde heller ikke vært vanskelig å holdet på målformen.

- Jeg har aldri vært utsatt for mye målhets, og har fått praktisere nynorsk uten store vanskeligheter. Mine arbeidsgivere har vært Vinje kommune, Nynorsk pressesenter og Norsk Rikskringkasting. Det hadde nok vært verre hvis jeg hadde arbeidet i en stor riksdekkende avis, mente Bø.

PRISSAMLING

Bronsefiguren skal få plass i en hylle i kjøkkenkroken hjemme i Bøgrend, fortalte Bø til TA. Der vil den stå sammen med de tre andre målprisene han har mottatt tidligere.

På spørsmål om han syns at den nynorske målformen har for liten plass i dagens mediebilde, henviser han til språkforskere.

- Det kunne selvsagt vært mer bruk av nynorsk, og det er noe å strekke seg etter for de som ønsker å være journalister. Men jeg er ikke aktivist, jeg er en praktiker, så språkpolitikk overlater jeg til andre.

UNDERHOLDNING

Foruten prisutdeling bød kulturkvelden i Edland på mye underholdning.

Tema under Litteraturdagane har vært folkediktning, og Knut Buen hadde fått i oppdrag å minne og herme etter gode fortellere. En oppgave han utførte med glans. De frammøte lo godt da Buen fortalte om ulike sprell og skrøner som gamle felespillere hadde kommet med. En gangar etter Leif Sandsdalen var det óg plass til.

SKREKK OG VISER

Musikalsk innslag sto også gruppa Skrekk for, med opphav fra Ole Bull akademiet, der blant annet Sondre Bratland hadde hatt de som elever.

- Vi fremfører viser med et skrekkelig innhold, derav navnet på gruppa, advarte de, før skillingsviser om drap, sjalusi, rikdom og misunnelse kom på rad og rekke.

- Men melodiene er så fine, fortsatt de, og hadde rett i det. Med blant andre Åse Teigland på laget, vinner av årets landskappleik på hardingfele, var dette et kjærkomment innslag som de frammøtte viste å sette stor pris på.