Portugal for kong Salamo og Jørgen hattemaker

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Portugisiske viner for både hverdag og fest får seg en test.

DEL

Det er nå flest hverdager og vanlige helger. Portugisisk vin til under hundrelappen passer oss best når vi må tre hattemakerhatten på. Noen ganger så tenker vi likevel at søren meg ta, nå er det lønningsdag, jeg får så steike lyst til å ta på kongekronen og bevilge en luksusvin for meg og mine venner.

Velkjente Quinta Bons Ventos, «de gode vinders vingård» til kroner 95 er et kanonkjøp, men det er så visst også Post Scriptum til kroner 210. Sistnevnte er et kølleslag av en vin som slår deg rett over ende. Imponerende flott er den. Kjøp begge og prøv både det ene og det andre da vel!

Nr 59490 Post Scriptum de Cryseia 2011 kr 210

Prats & Symington, Douro, Portugal (Porsgrunn og bestillingsutvalget)

Rødvin. Druer: 56 prosent Touriga Nacional, 30 prosent Touriga Franca, 7 prosent Tinta Roriz, 7 prosent Tinta Barroca. Håndplukket. Lagret i 13 måneder i franske 400 liters eiketønner. Sukker: 3,5 g/l Syre: 5, 2 g/l

Svært dyp rødblå med granatreflekser. Sublim duft av pepper, mint, sjokolade, bjørnebær og svisker. Fyldig konsentrert mørk bærpreget ekstraktrik smak som er stilig karamellisert samtidig som det er flott syrestruktur ute og går. Lang nyansert forfriskende og rund ettersmak.

Passer til: Storfe, småfe, vilt, faste soter eller nytelse. Temperatur: 17-18 grader.

Konklusjon: Bruno Prats fra Château Cos d’Estournel i Bordeaux og Charles Symington fra Douro er vinmakere. Vinen er lillebroren til supereksklusive Cryseia som koster heftige kroner 499. Post Scriptum ble lansert som annenvin i sin tid, i god Bordeaux-tradisjon, men er nå en selvstendig vin. Post Scriptum er en kanonvin fra et toppår og verdt hver krone. Drikkeklar, kan lagres opptil 5 år.

Terningkast: 6

Nr 14136 Bons Ventos 2012 kr 95

Casa Santos Lima, Lisboa, Portugal (Fins overalt i Telemark)

Rødvin. Druer: 50 prosent Periquita(Castelao), 20 prosent Camarate, 15 prosent Tinta Miuda, 15 prosent Touriga Nacional. Lagret 3 måneder i eikefat. Sukker: 4,5 g/l Syre: 6 g/l

Dyp blårød. Sødmerik bærpeget duft med noe lær og vanilje. God fylde i en saftig bærpreget smak med en god del restsødme, men også balanserende fasthet og syre langs hele smakskurven.

Passer til: Torsk, tapas, lyst kjøtt, lam, biff, svinekjøtt eller nytelse. Temperatur: 16 grader.

Konklusjon: Nytt design på flaske og etikett, men velkjent kvalitet og stil. Tryggheten selv! Drikkeklar, egner seg ikke for lagring. Drikkes ung, frisk og freidig.

Terningkast: 6

Nr 41957 Bacalhôa Moscatel de Setúbal 2011 kr 149,90

Bacalhôa Vinhos de Portugal, Setubal, Portugal (Skien og bestillingsutvalget)

Øvrig sterkvin. Drue: Moscatel. Lagret i små eikefat. Sukker: 169,5 g/l Syre: ukjent

Nydelig skinnende mørk kobberrød. Flott spennende duft av appelsinblomst, te og tørket frukt. Fyldig svært karamellisert og brent søt smak. Rosinpreget ettersmak.

Passer til: Fruktterte, tørket frukt og nøtter, iskrem med bærsaus, dessertost eller nytelse. Temperatur: 12-14 grader.

Konklusjon: Imponerende farge og aroma, litt endimensjonal, dog god intens søtsmak. Den rimeligste Setubal på polet. Godteri for voksne! Drikkeklar, kan lagres i evigheter.

Terningkast: 5

Nr 7006 JP Private Selection 2010 kr 115

Bacalhôa Vinhos de Portugal, Terras do Sado, Portugal (Bestillingsutvalget)

Rødvin. Drue: Periquita(Castelao), Cabernet Sauvignon, Syrah. Lagret i 10 måneder i nye franske eikefat. Sukker: 3 g/l Syre: 5 g/l

Dyp blårød. Eikedominert duft med innslag av pepper og mørke bær. Middels fyldig kreklingpreget og syrlig fast smak med under middels konsentrasjon. Ganske fast og samtidig litt for varm ettersmak.

Passer til: Storfe, småfe, smaksrike gryter eller ettertenksom kos. Temperatur: 16-17 grader.

Konklusjon: Absolutt drikkelig, men litt for eikedominert, ubalansert og lite konsentrert. Heftige 14,5 prosent alkohol. Drikkeklar, kan lagres opptil 2 år.

Terningkast: 3

Artikkeltags