Gå til sidens hovedinnhold

Porsgrunns-mann debuterer som romanforfatter

Artikkelen er over 17 år gammel

Når Per Christian Nagell Svendsen tar steget fra sakprosa til skjønnlitteratur, skjer det med en spenningsroman for ungdom der fotball står sentralt. Han er ikke snauere enn at han har lagt handlingen til miljøet rundt skolen han selv jobber på.

Per Christian Nagell Svendsen er lektor, skribent og idrettsleder. Hovedpersonene i romanen «Nettkjenning på overtid», Nuppen og Katta fra Bjørntvedt, går på Kjølnes ungdomsskole i Porsgrunn, der Svendsen til daglig underviser. Men ingen trenger å være bekymret for at de skal dra kjensel på seg selv i boka som nå er utgitt av Norgesforlaget. Skolen og lokalmiljøet er bare kulisser hvor karakterene får boltre seg fritt, tolker vi den nybakte romanforfatter rett.

DRØMMER

Svendsen beskriver sine følelser rundt utgivelsen av «Nettkjenning på overtid» med fire ord: han er ydmyk, spent, stolt og takknemlig. Ydmyk overfor «diktningens kunst», spent overfor mottakelsen, stolt over produktet og ydmyk overfor forlegger Truls Norby som turte å satse på boka.

Ukjent med skribentvirksomhet er Per Christian Nagell Svendsen slettes ikke. Han har en lang rekke boktitler bak seg, og blant hovedarbeidene regnes hans tre binds store gårds- og slekthistorie fra Eidanger.

Romanen derimot anbefales til ungdom fra 12 år og oppover, men ifølge Svendsen henvender boka seg til flere enn de leserne som er interessert i fotball. Det handler ikke bare om Manchester United, Norway Cup og Urædd. Vennskap, samhold, fortvilelse, kjærlighet og hat er noen stikkord forfatteren røper. Han karakteriserer videre debuten som en gåtefull bok til undring og ettertanke. Hovedpersonen har en tendens til å produsere livaktige drømmer, og forholdet mellom drøm og virkelighet er et tema i boka. Kampen mellom det gode og det onde, forholdene i et sportslig miljø versus et kriminelt miljø er også viktige ingredienser.

- Jeg har mye erfaring med ungdom. Jeg vet hva de tenker på og hva de er opptatt av. Jeg synes det var naturlig å bruke disse kulissene i romanen.

REVET MED AV FIKSJONEN

Svendsen blir fornøyd dersom han makter å henvende seg til unge lesere som ikke allerede er fortapte i bøkenes verden. Han innrømmer at fotballtemaet kan ses på som en aldri så liten lokkedue i så måte.

- Jeg mener boka er blitt annerledes, spesiell. jeg jobbet grundig med plottet før jeg begynte å skrive for tre år siden Det skjedde liksom underlige ting underveis. Fiksjonen tok meg, jeg mistet kontrollen over skrivinga, forteller Svendsen.

Overgangen fra fakta til fiksjon har ikke vært problemfri, men nå som boka er avsluttet, pusler han med ideer til nye bøker. En trilogi om Nuppen og Katta slik han først planla, har han lagt imidlertid lagt vekk.

- Er det et realistisk ungdomsmiljø du beskriver, slik at dette kan være en bok også tenåringsforeldre har nytte av å lese?

- Ja. Noen foreldre er ikke helt dus med egne barns oppvekst og de miljøene de har mulighet til å komme seg inn i og må ta stilling til.

Elevene på Kjølnes er muligens nysgjerrige på hva en av lærerne skriver om åttendeklassinger. Lederen av norskseksjonen på skolen kommer uansett til å kjøpe et klassesett av romanen.

- De kjøper jo ikke inn boka for min del. Alle vet om de trange budsjettene, så jeg ser på dette som en æresbevisning, kommenterer forfatteren som har brukt helger og fridager til skriveprosessen.