Populær hallo-dame fikk pris

Artikkelen er over 13 år gammel

Storegutprisen ble i går tildelt den populære tv-vertinna Ragnhild Sæltun Fjørtoft under Litteraturdagane i Vinje. Det var en svært takknemlig prisvinner som takket for æren.

DEL

Storegutprisen blir hvert år delt ut til en person som bruker et levende og ledig nynorsk i det offentlige rom. I år var turen kommet til hallo-dama vi alle kjenner fra NRK sine fjernsynssendinger. Og det var en tydelig glad prisvinner som takket for tildelingen.

- Dette er jeg veldig glad for. Det er godt å bli satt pris på, og det er dessuten ekstra hyggelig å motta denne prisen nå. Jeg har på mange måter et lite jubileum, for i disse tider er det 35 år siden jeg begynte i NRK fjernsynet. Og det som den tredje nynorsk-talende tv-vertinna, fortalte Sæltun Fjørtoft.

KULTURKVELD

Prisen hun mottok er en bronsestatuette av Storegut, laget av kunstneren Kjell Grette Christensen, som kommer opprinnelig fra Rjukan.

Det var Sondre Bratland som stod for overrekkelsen, og samme mann var festleder under kulturkvelden i Storeguthallen i Edland.

Foruten prisutdeling var det flere kulturelle innslag. Vinje Songlag holdt en svært stemningsfull fremføring av «Ør og levande», fra et dikthefte basert på verk av Tarjei Vesaas, tonesatt av Geirr Lystrup.

Forfatter og felespiller, Stein Versto, stod for festtalen, der han mintes Tarjei Vesaas, og oppveksten i Vinje.

Olav Vesaas leste fortellingen «Slik det står i minnet», for en svært lydhør forsamling. Rundt 250 stykker hadde funnet veien til Storeguthallen.

Ragnvald Christenson fra arrangørgruppa kunne se seg fornøyd med både festkvelden og prisvinneren. Han kunne fortelle at Sæltun Fjørtoft hadde vært i juryen øyne over lengre tid, og at det var en bra valg.

- Hun er en kjent og flott representant for nynorsken, sier Christenson.

At Litteraturdagene hadde vært en ny suksess var han klar på.

- Det har vært et godt fremmøte, og valget av Tarjei Vesaas som forfatter var riktig. Jeg tror deltakerne her har lært forfatteren å kjenne på mange nye områder etter dagene her, blant annet med foredraget til professor Steinar Gimnes om humoristen Tarjei Vesaas, sier Christenson.

Han benytter samtidig anledningen til å takke alle de nær 50 frivillige som står bak arbeidet med arrangementet.

- Uten de ville det ikke blitt noe av, sier Christenson.

Artikkeltags