Ord mot volden

Artikkelen er over 17 år gammel

«Vold er som narkotika. Vi blir avhengige av det – det er løsningen for oss når det butter imot», sier Asbjørn. Han er en av mange voldelige menn som er intervjuet i boken «Nei, nei gutt¿» av Øivind Aschjem og Morten Lie Hagen.

DEL
- Det som overrasket meg mest, var hvor vanlige mennene var. Varden- journalist og medforfatter av boken «Nei, nei gutt¿» Morten Lie Hagen snakker om menn som mishandler konene sine. Han snakker ikke om menn fra et spesielt sosialt lag, menn som drikker, eller psykopater. Konemishandlerne han intervjuet til boken, kunne vært hvem som helst.
TORPEDERE MYTE
- Vi vil torpedere myten mange har om voldelige menn. Vi distanserer oss fra volden og later som den ikke er en del av oss ved å lage myter om hvem som slår, mener familierådgiver og forfatter Øivind Aschjem. Gjennom prosjektet Invitasjon Til Ansvar (ITA), som Aschjem og barnevernspedagog Jørn Vesth igangsatte i Telemark i perioden 1996 til 1998, har han truffet mange voldelige menn. En gang konemishandler, alltid konemishandler er et uttrykk han tar sterk avstand fra.
- Når en mann vil ha forandring i det negative mønsteret, er han kommet langt, mener Aschjem.
FORTID
Men hvem er denne mannen som slår, når vi ikke kan se det på ham? Aschjem mener de aller fleste menn som slår, selv enten har vært vitne til vold i hjemmet, eller selv vært utsatt for det. Grunnen til at de slår, kan være at de har vanskeligheter med å kommunisere.
Det er ikke bare voksne menn som får komme til i «Nei, nei, gutt¿». Også kvinner og barn har blitt intervjuet og boken er et forsøk på å vise solidaritet med kvinner og barn som utsettes for menns vold.
Ashjem og Lie Hagen vil også bryte tausheten mange menn møter familievold på. De mener mange vil ha godt av å lese boka.
- Mange menn burde få den i presang, oppfordrer forfatterne.

Artikkeltags