- Oppgjøret var justismord og hevn

Artikkelen er over 14 år gammel

- Rettsoppgjøret med landssvikerne var et justismord, en hevn for skjule makthavernes eget svik. Det fikk tragiske konsekvenser for tusenvis av barn, sier Roar Henriksen i en ny bok.

DEL

Roar Henriksen har bodd mange år i Langesund, men har nå tilhold i Tønsberg. Han har gitt ut flere bøker tidligere, blant annet «Gud bor i Brooklyn» som var et sviende oppgjør med Jehovas vitner. Nå er det bakvendtlandet Norge som får gjennomgå i jubileumsåret - 60 år etter frigjøring fra tysk okkupasjon. «Brennpunkt egroN - etterkrigstidens moralske dilemma». Egron er Norge bakvendt.

DET STØRSTE NOEN GANG

Over 336 sider mener Henriksen å kunne dokumentere det han omtaler som verdenshistoriens største justismord: rettsoppgjøret var en planlagt hevn for å skjule statsmaktens eget svik. Spesielt arbeiderbevegelsen var opptatt av dette, hevder Henriksen.

- Kan du utdype det?

- Vi må tilbake til 1932 da Vidkun Quisling påpekte at flere i arbeiderbevegelsen fikk økonomisk støtte fra Moskva. Det stakk Arbeiderpartiet langt inn i sjela. En annen grunn for hevn var at regjeringen stakk av da tyskerne kom, Quisling kalt dem feige og mente de løp fra sitt ansvar. Hevnmotivet til London-regjeringen dokumenteres i bøker av Milorg-medlemmer.

I forbindelse med rettssaken mot landssvikerne opplyser Henriksen i boka at en rekke punkter i grunnloven ble brutt, blant annet fikk lover tilbakevirkende kraft

NESTEN MOBBET I HJEL

Kildene Henriksen har brukt er altså litteratur gjort av krigens vinnere, men han har også lest en rekke bøker av folk som var på den tapende siden, det vil si tidligere medlemmer av Nasjonal Samling. Brev og tilsendte dokumenter har også bidratt til forståelsen, pluss samtaler med mange av dem som opplevde krigen.

Sentralt i boka står en kvinne som var en såkalt naziunge, et barn som hadde foreldre som samarbeidet med tyskerne og nesten ble mobbet til døde av barn og voksne.

- Fremdeles blir hun og andre som var barn under krigen sjikanert med nazianklager.

FORLAGENE TRAKK SEG

Henriksen er spent på reaksjonene han vet vil komme. - De store forlagene var interessert i gi ut boka, men da de skjønt min vinkling trakk de seg ut med vikarende motiver.

Det er Forlagssentralen som distribuerer boka, som Henriksen gir ut på eget forlag, Falkenberg Forlag.

- Det er sterke utsagn du kommer med i boka di?

- De dokumenterer jeg. Husk at det er seierherrene som har skrevet den offisielle historien. De har sin agenda. Det var sensur i ytringsfrihetens navn i Norge i årene etter krigen. Mine erklæringer i boka ville ha gitt meg to års fengsel fram til 1952.

Artikkeltags