Gå til sidens hovedinnhold

Oppdaget av Knausgård og Fosse

Artikkelen er over 7 år gammel

Eskil Skjeldal i Skien skriver på livet løs om Gud. Nå har han tre bokprosjekter på gang, og Karl Ove Knausgård og Jon Fosse har bedt han om å skrive to av dem.

Eskil Skjeldal er stipendiat i moralfilosofi ved Menighetsfakultetet og frilansskribent. I tillegg til arbeidet med doktorgraden har han to bokmanus å ferdigstille. Det er ingen hvem som helst som har spurt han om å skrive for dem.

Et kort intervju med dramatikeren og forfatteren Jon Fosse på oppdrag for Katolsk årsskrift, førte til at Fosse bestemte seg for å snakke mer. Han ba Skjeldal skrive en bok basert på samtalene mellom dem.

– Han hadde behov for å pakke dette ut i et større format, forteller Eskil Skjeldal.

– Han snakker blant annet om hvorfor han har blitt katolikk. Han reflekterer over og begrunner valget sitt og hva det innebærer. Det å skrive er nærmest som en bønn for han, forklarer Skjeldal.

FASCINERENDE

Jon Fosse er flere ganger omtalt som en av vår tids viktigste dramatikere. Han veksler på å bo i Statens æresbolig, Grotten i Oslo, i Østerrike og på Vestlandet. Samtalene mellom han og Eskil Skjeldal fant sted på Bondeheimen i hovedstaden.

– Han er veldig reflektert og belest. Jon Fosse er teoretisk sterk og kan mye om filosofi og teologi, men samtidig har han en kunstners umiddelbare erfaring av det hellige, noe som er utrolig spennende, mener Eskil Skjeldal.

Konseptet er enkelt. Skjeldal spør, og Fosse svarer.

– Jeg tror boken blir lett å lese. Han er klar og tydelig, og ikke abstrakt, synes jeg. Det fine med dialogen er at man kan stoppe og spørre «hva mener du nå?». Det er en fin sjanger å jobbe i.

«Mysteriet i trua. Ein samtale mellom Jon Fosse og Eskil Skjeldal» skal utgis på Samlaget, forlaget som utgir Fosses bøker. Boken slippes trolig på nyåret.

Den andre boken Eskil Skjeldal skriver på er langt mer personlig. Den handler om han og Gud. Skjeldal vokste opp i et ikke-kristent hjem, fant Jesus, ble prest og siden tviler i voksen alder. En skilsmisse utløste det store oppgjøret med Gud, forklarer han.

– Det ble umulig å holde troen i et vakuum. Det rørte ved alt, sier forfatteren, som benyttet anledningen til å gå gjennom og ransake alt som hadde skjedd. Prosessen munnet ut i artikkelserien «Skuldingar mot Gud» som er publisert i Dag og Tid.

– Den ble oppdaget av et forlag, og redaktøren spurte meg om å lage en bok, opplyser han nøkternt.

Redaktøren heter Karl Ove Knausgård. Den anerkjente forfatteren er en av initiativtakerne bak forlaget Pelikanen.

SELVPISKING

– Dette er da litt av en anerkjennelse?

– Ja, jo, det var hyggelig det. Det hyggelige varer noen dager, og så skjønner du at det er «hard work» som venter, sier Skjeldal.

Skjeldal er utropt til Norges første master i faglitterær skriving, men selv han kjenner på forventningspresset når Knausgård ber han gjøre en jobb.

– Knausgård er en veldig god leser også. Han er en god redaktør, og en erfaren leser, og jeg føler at samarbeidet har fungert godt.

Eskil Skjeldal prøver å være personlig men ikke privat i boken, som skal hete «Eg stepper deg ikkje utan at du velsignar meg».

– Jeg skriver på livet løs, konstaterer han, og bruker ord som selvpisking om prosessen han er inne i. Det handler om veien mot Gud og bort fra Gud. Men for han er det ikke noe alternativ å la troen fare for godt.

– Jeg vet ikke hvor det ender, jeg skriver om en prosess som er nå, sier Skjeldal.

Han er innom religionspsykologi og alle former for religionskritikk underveis. Han er nysgjerrig på hvorfor mennesker blir troende, og han mener tematikken har relevans uavhengig av religionsbakgrunn.

– Tro, eller religion ... jeg tror det aldri blir borte. Det er et menneskelig fenomen. Men er det bare dét? Det er i så fall interessant, sier skribenten som ikke er redd for å gi seg i kast med de store spørsmålene.

– Jeg må finne ut om Gud finnes. Men jeg vet at dette er en umulig oppgave. Boken er en frukt av denne forferdelige dissonansen.