Gå til sidens hovedinnhold

Ønsker seg sykehusklovner

Artikkelen er over 7 år gammel

Etter å ha fått besøk av en kanadisk sykehusklovn i fjor høst, er dette nå på ønskelista til Sykehuset Telemark. Torsdag ble derfor den ideelle organisasjonen Sykehusklovnene invitert til sykehuset i Skien, for å fortelle om arbeidet sitt.

- Vi skal ta vare på barn som pårørende, og vi tenkte det var morsomt å få en annen tilnærnming enn det vi som sykehuspersonale har overfor barn. Så vi tenkte det kunne være en interessant vinkling med sykehusklovner, sier Barbara Langslet.

Hun er barnekoordinator og har ansvaret for nettverket for barneansvarlig personell på Sykehuset Telemark.

TRENGER STØTTE

Sykehusklovnene driftes på søknads- og gavemidler. I dag er det Oslo Universitetssykehus og St. Olavs Hospital i Trondheim som får jevnlige besøk av klovner. Per i dag er det ingen øremerkede midler til Sykehuset Telemark, men organisasjonen satser på at lokalt næringsliv, klubber, foreninger og privatpersoner vil støtte opp om dette.

- Nå går vi fra å være i Oslo og Trondheim til å spre oss nasjonalt. I den forbindelse har vi hatt introduksjonskurs og opptak over hele landet og er nå i gang å rekruttere 13 til 15 nye klovner, deriblant to fra Telemark, forteller Elisabeth Helland Larsen.

SKIFTER FOKUS

Hun er selv sykehusklovn, i tillegg til å være styremedlem og vikarierende kunstnerisk leder i organisasjonen.

- Vårt arbeid er viktig fordi vi møter barn og unge på norske sykehus, og vi kan ikke gjøre noe med deres situasjon. Men vi kan gjøre noe med opplevelsen av å være på sykehus, sier Helland Larsen og gir et eksempel med et lite barn som ble skadd i trafikkulykke og ble liggende i flere måneder i en seng uten å kunne bevege seg:

- Når klovnene kommer, og det lille barnet, om det så kan bevege kun på en finger eller bare med blikket, får lov å være barn, får lov å være rampete, får lov å være sjef over situasjonen igjen. Det gjør at man skaper en barnegnist. Og når vi da virvler oss ut av rommet og kjenner at «åh, det skjedde et eller annet kult», da er vi bare veldig glade for å ha dette yrket vi har.

VIL LÆRE

De sykehusansatte mener at klovnene kan bidra med positivitet i avdelingen for både barn, pårørende og de ansatte

- Jeg håper også at de kan lære oss littegranne om hvordan vi kan ha antenner overfor barn i vanskelige situasjoner. At vi kan lære litt mer om hva kroppspråket til et barn sier, hva stemningen sier. Slik at vi kan nærme oss barnet på en god måte, sier Barbara Langslet.

Kommentarer til denne saken