Gå til sidens hovedinnhold

- ... og så har jeg en bok

Artikkelen er over 15 år gammel

Lars Vik er i vinden som aldri før. Ibsen-markeringer i fleng, urpremiere på nytt teaterstykke i kveld, og jammen har han ikke skrevet en ny bok også.

Hørte vi smi mens jernet er varmt?

Lars Vik ler. - Nei, faktisk så har jeg ikke tenkt på det sånn, selv om det har hopet seg opp nå. Det var forlaget som ville gi den ut når det er premiere. Så det er litt tilfeldig, det går litt i rykk og napp i vår bransje, smiler Vik.

NYTT STYKKE

Han vet hva han snakker om. Skuespilleren og dramatikeren, nå forfatteren, har vært i gamet lenge. Mest kjent for sitt engasjement i Grenland Friteater og for rollen som klovnefiguren Fritjof Fomlesen, men i denne sammenheng; forfatter bak boken «Ute».

«&Tre ulike, men samtidig sammenfallende scenetekster som med stigende krav til modenhet retter seg mot barn og unge&». Slik presenterer utgiveren, Transit Forlag, boken, som inneholder de komplette scenetekstene til «Balladen om Bohm og Bøhmer», som er blitt spilt landet rundt, «Sneglegutten», som har urpremiere på Teater Ibsen i kveld, og «Scener fra smørehall 2», ett helt nytt stykke som Vik har skrevet på i vinter og som ikke er blitt oppført på noe teater - ennå.

EN MØTEPLASS

- Smørehallen er en frittstående fortsettelse på «Bohm og Bøhmer» og «Sneglegutten». Jeg hadde et ønske om at karakterene i de to fortellingene skulle møte hverandre, og det gjør de her, forteller Vik.

Det er omstreiferne Inga og Jekken som dumper over ungdommene Jo og AG. Alle har de søkt ly for natten og blir tvunget til å tilbringe den sammen i en nedlagt smørehall, - en hall som forvandles «&til en møteplass for dronninger og sjeler på avveier, for flakkede skygger og knuste hjerter, for gammelt verktøy, olje, fett og støv.»

IKKE VELLYKKEDE

- Det er til dels røffe tekster i «Scener fra smørehall 2», det er den mest brutale historien av de tre. Den er krevende i språk og uttrykk, og er ikke en barneforestilling, opplyser Vik.

At boken har fått tittelen «Ute» er heller ingen tilfeldighet, legger han til.

- Ingen av karakterene i historiene er spesielt «inne», de er utenfor allfarvei, og hører ikke med blant de vellykkede. De er mer «ute», forteller Vik, og viser samtidig et engasjement i forhold til klasseskiller her i landet.

- Ingen skal komme og fortelle meg at det ikke finnes fattigdom her i Norge. Jeg har ingen illusjon om at en teatertekst som denne skal komme til å forandre på det, men hvis det kan føre til samfunnsdebatt, er det fint, sier Vik.

ILLUSTRASJONER

Boka er trykt hos Nordbook AS i Skien, og har dessuten ett element til som er med på å befeste bokens tilhørighet, om det skulle være noe tvil, til Grenland; Billedkunstner Nina Resch fra Porsgrunn har illustrert boka.

- Jeg har samarbeidet med Lars Vik og Grenland Friteater ved tidligere anledninger, laget skisser til ulike oppsetninger og til blant annet plakaten om «Balladen om Bohm og Bøhmer». Det er første gang jeg er med på å illustrere en bok, forteller Resch, som får mye skryt av Vik fra sidekanten.

- Det er ganske uvanlig at en teaterbok som denne har illustrasjoner, men da vi foreslo det for forlaget og de så skissene til Nina, ble de så begeistret at de har brukt tegningene gjennom hele boken. De er virkelig flotte.

Ingen utstilling er foreløpig planlagt med disse tegningene, men boka «Ute» er å finne hos bokhandlere rundt forbi, samt under forestillinger.