Gå til sidens hovedinnhold

- Livet mitt er jo litt rock´n roll

Artikkelen er over 4 år gammel

OSLO/VINJE: Hun skal snart høste applaus fra tusenvis i Oslo Spektrum. Bamble musikkorps sørger for at albumaktuelle Ingebjørg Bratland beholder bakkekontakten.

– Folk tror jeg er oppvokst på gård, har lært å synge av fuglene og er inspirert av brekende sauer. Ingebjørg Bratland sitter på Kaffebrenneriet i Akersgata.

Hun har bodd i Oslo siden hun var 18 år og gikk på Foss videregående skole. Utenom det lange, tjukke håret er det lite som minner om Synnøve Solbakken nå. Valpefettet er for lengst borte, øynene er rammet inn med mørk kajal og hun er kledd i en halvlang uniformsjakke. Sangfuglen fra Edland har jobbet hardt for å bli kvitt bunadsstempelet.

– Jeg er litt lei av det. Livet mitt er litt rock`n roll, og det er bra, det, sier hun. Det hjalp nok på imaget at magasinet Kamille skrev at hun gikk uten truse hvis hun ville være litt rampete.

– Ja, dropp trusa. Det står jeg for. Det er da du kjenner at du lever. Jeg var i et intervju sammen med Staysman, der han sa han følte han levde når han gikk nedover gata på Grünerløkka. «Dropp trusa neste gang», burde jeg sagt. Hun ler en litt rå latter.

Kompleks

Fredag kom albumet «Hjarteskjell», som allerede har fått en femmer i Aftenposten. Det tradisjonelle møter det moderne, skriver avisen, som mener hun sakte, men sikkert har funnet sin egen stemme. Og hvilken stemme! Men den følsomme, litt lyse sangstemmen står i kontrast til den dypere stemmen publikum hører når hun snakker og gjøgler mellom låtene.

– Når jeg synger går jeg inn i en rolle, der jeg får utløp for følelser. Det er en rar greie, skjøre ting. Det er alltid en mening i det jeg synger, men framfører aldri tomme tekster. Ingebjørg Bratland har skrevet åtte av de 10 tekstene på albumet selv, denne gangen. Singelen «Bror» har allerede blitt mye spilt på radioen. Da Ingebjørg var fire år, så foreldrene hennes en annonse i avisen. To små brødre trengte et fosterhjem. De ble Ingebjørg og søsteren Tones brødre. Stian var et halvt år, David to og et halvt.

– De kom jo som to personligheter som allerede hadde et navn. Jeg husker det første møtet, at vi hadde kjøpt leker til dem. Mange lurer på om jeg ble sjalu på dem, men den følelsen eksisterte ikke hos meg. Jeg syntes bare det var stas.

Brødre

Senere fikk hun en biologisk lillebror. John er familiens attpåklatt.

– Men jeg bruker ikke begrep som «fosterbrødre» om de to andre brødrene mine. Det gir en distanse. For meg er de bare brødre, de også. Jeg hadde blitt like skuffa hvis de ikke hadde vært hjemme i jula, som hvis John ikke hadde vært det. I sangen «Bror» synger hun om en bror som seiler på «bøljan blå».

– Inspirasjonen kom da John var ute og seilte ett år, forteller hun. «Over sundet» er skrevet av Thåstrøm og oversatt av Ingebjørg Bratland.

– Den fikk jeg tilsendt av en spesiell, for noen år siden.

– Veldig spesiell?

Hun smiler hemmelighetsfull.

– Ja, rett og slett.

Neste vår blir det stor turné for Ingebjørg. Men først skal hun synge på store arenaer som Grieghallen og Stavanger konserthus. 25. november blir hun å oppleve i Oslo Spektrum.

Fengselsbesøk

Riktig nok har hun fylt opp operaen to ganger, men dette blir enda større.

– Det er andre som har sørget for det. Jeg er ikke så ambisiøs, egentlig. På fritiden liker hun å eksperimentere med matlaging, og inviterer gjerne venner på middager.

Som kjent er 27-åringen arvingen til Bratland buss, men hun har ingen umiddelbare planer om å ta busslappen.

– Hvis jeg bare lager mat på fritiden, trenger jeg jo ikke å kjøre buss. Da kan jeg bare rulle rundt i det ganske land. Så nå har jeg fått meg personlig trener. Hun er et udyr og vil ha meg til å drikke kaffe med smør. Hun løfter kaffekoppen.

– Som du ser, foretrekker jeg fortsatt melk. Men det er ikke derfor hun snart skal i fengsel.

– Jeg har meldt meg som besøksvenn for Røde Kors, så det er mulig jeg snart skal besøke innsatte. Jeg liker jo å prate.

– Skal du synge for dem også?

– Jeg har sunget i fengsel før, men nå blir det først og fremst samtaler.

– Men hvis de ber om en sang?

– Fanken ta, jeg får vel det, da.

Etter at Ingebjørg Bratland har sunget for tusener i de store byene, er det Bambles tur til å oppleve henne. 17. Desember er hun gjesteartist i Bamble kirke, som i fjor, og skal framføre julesanger sammen med Bamble musikkorps. Samarbeidet begynte i fjor.

– Da blir det på Bamble musikkorps sine premisser. Det er slike ting som holder deg å bakken.