I morgen åpner Galleri Osebro en utstilling med Leiken Viks bilder. Bjørg Vik vil være på plass for å signere bøker mens teatersønnen Lars Vik skal stå for selve åpningen.
Boka «Sensommer» inneholder 15 utvalgte noveller. Det er en annen kjent forfatter, Tove Nilsen, som har plukket ut tekstene etter å ha lest gjennom 80 av Viks noveller.
- Hun har lest rubbel og bit, sier Bjørg Vik som selv ringte og gratulerte Tove Nilsen da sistnevnte ga ut sin første bok i 1974.
- Jeg syntes den var så fin, kommenterer Vik.
Hovedpersonen selv synes det er skremmende å fylle 70 år.
- Jeg har prøvd å forberede meg mentalt, men jeg skvetter fremdeles når noen sier det høyt. Men 70-åringer ser litt annerledes ut i dag enn for 20-30 år siden. Det er en liten trøst, smiler hun.
STEMNINGER
Leiken Vik, som er utstillingsaktuell på tre steder i disse dager, har blant annet med seg originalarbeider som er benyttet i boka, men hun vil ikke bruke ordet bokillustrasjoner om arbeidene.
- De er bilder, ikke illustrasjoner til teksten, presiserer kunstneren som er bosatt i Trondheim.
Hun måtte begynne å jobbe med bildene før hun fikk vite nøyaktig hvilke noveller som skulle få plass i samlingen.
- Det er blitt en vakker bok. Det er fint at Leiken har tatt det grepet og ikke laget konkrete illustrasjoner. Dette er mer som assosiasjoner, sier Bjørg Vik.
- Det er en del høststemninger i mange av novellene. Flere av de gyldne bildene synes jeg er blitt nydelig melankolske. Man kan dikte seg inn i disse bildene, tilføyer hun.
PÅ EGNE BEIN
Mor og datter har samarbeidet tidligere også, blant annet med en barnebok. Men Leiken Vik har alltid vært opptatt av å ikke tråkke for tett i fotsporene til sin forfatter-mor. Leiken Vik er oppvokst i en kreativ familie, og valgte etterhvert billedkunsten.
- Nå er jeg stor nok. Det føltes riktig å gjøre dette nå. Det føles ikke som noen parasittaktivitet. Jeg er glad for at hun var lysten på at jeg skulle gjøre jobben, forteller datteren som har bidratt med rundt ti bilder til bokutgivelsen.
På utstillingen kan publikum se grafikk, skissetegninger og malerier, samt en serie nye fotografier som er blitt til som følge av skapelsesprosessen rundt boka.
MODIG OG DRISTIG
Bjørg Vik regnes som en av de fremste novellistene i norsk litteratur etter andre verdenskrig. Det feministiske engasjementet i bøkene hennes på 60- og 70-tallet blir ofte trukket fram når det skal skrives om hennes produksjon. Vik har i hele sitt forfatterskap vært opptatt av mellommenneskelige forhold, og særlig forholdet mellom menn og kvinner. På 70-tallet fikk hun også oppmerksomhet for sine skildringer av sex og erotikk.
Gjennom store deler av forfattervirket har hun skrevet om kvinner på sin egen alder. Merkelappen «kvinneforfatter» derimot, har hun svært lite til overs for.
- «Kvinnelig forfatter» skulle strykes og slettes fra det norske språk. Jeg synes det gammeldagse ordet forfatterinne er så vakkert. Man går ikke rundt og snakker om mannlige forfattere, sier Bjørg Vik.
Hun syntes det var underlig å skulle gå gjennom de 15 utvalgte novellene igjen.
- Jeg hadde ikke lest dem på lenge, men jeg måtte jo lese korrektur. Det var en spesiell opplevelse. Jeg gruet meg til det, men ble gledelig overrasket, og også litt stolt over hvor modig jeg har vært. Og ganske produktiv også, selv om det har gått noen år mellom hver bok.
IBSEN OG HAGESTELL
Bjørg Vik kom fra Oslo til Porsgrunn som 20-åring. En jobb som journalist i lokalavisa PD ventet, og planen var å være i småbyen ett år eller to. Men så traff hun mannen i sitt liv, arkitekten Hans Jørgen, og ting gikk annerledes. Tre barn og mange bøker og tekster seinere trives hun fremdeles godt i Porsgrunn. Når Bjørg Vik ikke skriver er hun ute i hagen og sysler med blomster og vekster. Hun sier hun ofte bruker hagen som unnskyldning for ikke å skrive.
- Er det ikke pussig? En asfaltpike fra Oslo som knapt visste hva en krokus var, sier Bjørg Vik om sin interesse for frodige hager og parker.
Hun er snart aktuell med en enakter basert på Henrik Ibsens «Når vi døde vågner», et stykke skrevet på oppdrag fra Teater Ibsen i anledning Ibsen-året 2006. Men ellers har ikke forfatteren noen større prosjekter på gang.
- Nå har jeg brukt opp min taletid. Man skal helst ha noe å fortelle, synes jeg.
Bjørg Vik håper at yngre lesere oppdager novellene hennes, og gjerne gjennom de 15 som nå er samlet i «Sensommer».