Minnerik forestilling om Hans Nielsen Hauge

KONFRONTASJON: Prest Bremer og Hans Nielsen Hauge møttes på Tveit gård. Presten spyttet på ham..

KONFRONTASJON: Prest Bremer og Hans Nielsen Hauge møttes på Tveit gård. Presten spyttet på ham.. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Da Hans Nielsen Hauge kom til gården Tveit i Holla i 1802 ble han tatt godt i mot av bøndene. Men presten Bremer skydde ham som pesten.

DEL

Og det gikk ikke likere enn at presten spyttet ham i ansiktet da de møttes på gården til familien Tveit.

«HAUGESPELET»

Dette og mye mer fikk de nærmere 200 som hadde møtte opp ved Hollahøyden i går ta del i - der Sigbjørn Ravnåsen og resten av skuespillerne i «Haugespelet», samt lokale skuespillere, gjennomførte en minnerik forestilling.

Her kunne det gjerne vært flere unge, fordi her var det faktaopplysning om Hauges liv - ikke minst i Telemark.

SALMER

Hauge var stadig på vandring, mens han gikk strikket han - og ga fra seg sine strikkearbeider underveis til fattige. Han var også en kløpper til å få rike bønder til å satse penger på å opprette nye arbeidsplasser. Selv var han en periode skipsreder med flere skip. Men aller mest kjent er han for sine oppbyggelsesmøter og hans mange salmer - i alt 40 stykker.

Da Hans Nielsen Hauge kom til Holla kom han fra Klovdal. Med pram ble han rodd til Helgen, deretter dro han til Fen før han stoppet på Tveit gård.

ADVARTE

Prest Bremer advart bygdefolket mot å involvere seg med Nielsen Hauge og gi ham husly. Men det var nytteløst. Det ble holdt mange møter. Bremer ønsket ham arrestert, men lensmannen i bygda hadde sympati for Nielsen Hauge, fordi han oppfordret folk til å arbeide hardt og leve et sømmelig liv.

Og det var på grunn av hans sterke evner til å overbevise folk at Kari Heisholt dro ut for å holde møter i Nielsen Hauges ånd. Hun ble til slutt arrestert i Trondheim, men hun hadde en sangstemme så god at hun klarte å komme seg ut av fengselet etter bare ett døgn. Da reiste hun hjem til Holla og tok jobb som tjenestejente.

FIENDER

Prestene ble ofte Hauges argeste fiender, og sammen bekjempet de ham - og fikk ham fengslet og dømt. Hauge ble arrestert 10 ganger de syv første årene av sitt virke, og ble satt i fengsel i 1804, to år senere ble han løslatt. Etter Han ble i 1813 ble han dømt til to års slaveri.

I de 18 årene han fikk virke utenfor fengselet ga han ut 33 bøker, som ble utgitt i over 200 000 eksemplarer.

Artikkeltags