Med Peer Gynt ut i verden

Artikkelen er over 14 år gammel

I disse dager drar Grenland Friteater og Teater Ibsen til Kina for å spille «Peer Gynt». Samtidig øver Jeanne Bøe intenst på monologen «Peer Gynt – med troll i hjertet» i Skien. Også hun vil ta med seg Ibsenfiguren ut i den store verden, men først settes stykket opp i Ibsengården.

DEL

Jeanne Bøe har slett ikke tenkt å fremstille eventyreren som en drittsekk, når hun spiller Peer Gynt i Ibsengården fra 10. juni.

- Jeg mener Peer Gynt bare bruker litt lang tid på å finne seg selv. Han leter etter noe hele livet – det er jo kjærligheten, sier skuespilleren og dramatikeren fra Siljan. Hun har fått hjelp av instruktørene Anne Herolfsen og Pernille Holmene fra dramalinjen på Skien videregående skole. Ibsenforbundet og StøpeSkien står som produsenter, og musikeren Jørn Arve Rønningen spiller trekkspill.

GRIEG PÅ TREKKSPILL

- Han spiller Grieg på trekkspill, så det blir skummelt, ha, ha. Musikk spiller en viktig rolle, sier Bøe. I likhet med Grenland Friteater og Teater Ibsen, har også hun tenkt å ta med seg Peer Gynt ut i verden. I 2006 har hun planer om å sette forestillingen opp i London.

- Jeg har fått engelske instruktører og vet hvilket teater jeg skal spille på, men finansieringen er foreløpig ikke i boks. Nå har jeg mer enn nok med å tenke på forestillingen i Ibsengården, sier Bøe, som ikke vil legge så mye vekt på karakterens kjønn.

- Å spille mann i en time er en stor utfordring, men jeg kommer ikke til å senke stemmeleie.

Manuset ble nylig ferdig, og nå har hun pugget teksten.

- Forestillingen handler om Peer Gynt som erindrer og ser tilbake på livet sitt. Jeg spiller også Mor Aase og Solveig – slik han ser dem, sier Bøe. Hun har lagt vekt på kjærlighetsforholdet mellom Peer Gynt og Solveig.

- Jeg har tatt med noe av Ibsens tekst, noe forteller Peer, og noe har jeg diktet selv. Hele forestillingen blir en overraskelse, mener Jeanne Bøe.

LIV I IBSENGÅRDEN

Nina Melfald i Ibsenforbundet understreker at det blir en familieforestilling. Hun er også fornøyd med å ha fått 550 000 kroner fra UNI-stiftelsen til å brannsikre gården, som eies av Skien kommune.

- Etter hvert vil vi fylle gården med møbler og malerier, sier Melfald.

Stykket har premiere 10. juni og spilles fire ganger.

- «Peer Gynt – med troll i hjertet» er et veldig fysisk teaterstykke, sier Bøe. Hun har sansen for Peer Gynt, av mange grunner.

- Han har en fascinerende oppførsel. Peer Gynt er stein, stokk gæren, og bare hopper uti det, sier Jeanne Bøe entusiastisk. Selv har hun krøpet i det.

- Jeg har hatt forestillingen i hodet i tre år.

Artikkeltags