Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 4Lovende og lekent fra ungt kompani

Artikkelen er over 9 år gammel

Grenland dansekompani har slått til med en talentfull og sprelsk fusjon mellom sang og samtidsdans. Med «Korverket» viser Telemarks nye danseambassadører at de kan og tør.

Et blandakor fullt av indre dynamikk og store personligheter åpenbarer seg i «Korverket» som hadde urpremiere i går kveld. Grenland dansekompani har med dette tatt det første steget opp i proffdivisjonen. Resultatet oser av ambisjoner og guts, mens de store barnesykdommene uteblir.

Et utgangspunkt for de fem danserne og fire sangerne er forholdet mellom det vokale, auditive og den motoriske, visuelle dansen. «Handlingen» som fortelles med musikk og koreografi er tilsynelatende enkel: et kor og deres dirigent øver til en konsert, og underveis kommer gruppedynamikken og medlemmenes samspill så vel som motsetninger opp til overflaten. Konflikter og rivalisering er ikke alltid pent, men menneskelig - og alt dette tolkes med humoristisk snert.

KONTRASTFYLT

Koreograf og kunstnerisk leder Tine Fossmo har beredt et tydelig og ryddig fundament for utøverne, som får utfolde seg vekselsvis solo, parvis og i grupper. At sangerne også må innta dansegulvet som en del av koreografien, funker bra, og i totalbildet virker det hele sømløst.

Forestilligen byr på bra med variasjon og kontraster både i bevegelse og musikk. Espen Gjelstad Gundersen imponerer med nykomponert tonefølge i spennet fra klassisk, sakral acapellasang uten meningsbærende tekst, via folketoneinspirerte partier til samtidsmusikk og elektronika.

DET LILLE EKSTRA

Scenografien er nedstrippet. Gjengen på scenen kan stå på og flytte rundt på et sett med hvite kasser. Fokuset er først og fremst rettet mot ensemblet, som består av lokale folk og utøvere utenbys fra. De leverer alle jevnt over solid innsats.

«Korverket» starter litt forsiktig, men løsner skikkelig etter korets kaffepause på scenen, for øvrig et morsomt brudd i handlingen. Etter dette kommer det flere dansescener til pur nytelse. Vellykket er for eksempel grepet der vokalister og dansere speiler og spiller på hverandre som om de var hverandres instrumenter.

Men kompaniet er voksent nå, og jeg tar meg innimellom i å savne det lille ekstra, en udefinerbar x-faktor, koreografiske poengteringer eller dansetekniske utspill som gir det aller siste løftet i været. Det viktigste er likevel at Grenland dansekompani markerer seg med en leken satsing som viser at det bør være liv laga for lokalprodusert dans på dette nivået også utenfor Oslo. «Korverket» er vel verdt å sjekke ut.

Anmeldelsen er basert på gårsdagens generalprøve.