Lærer ungdommen folkedans

Artikkelen er over 5 år gammel

Mange av dagens ungdommer har ikke engang hørt om folkedans. Men Aleksander Rybak og hans Frikar-ensemble skapte et oppsving. Nå lærer alle ungdommene i Telemark å danse reinlender, reel, polka, telegangar og halling.

DEL

Prosjektet heter «Tiljetakt» og er et treårig prosjekt i Telemark i regi av «Bygda danser». Ungdommene på de ulike videregående skolene – i alderen 15 til 19 år – får profesjonell danseundervisning og en mulighet til å delta på samlinger.

ÅTTENDE FYLKE UT

Hele prosjektets poeng er å videreformidle og videreføre en for mange ungdommer helt glemt kunstart – nemlig folkedans fra Telemark. Prosjektet er utviklet av Stiftelsen Rådet for folkemusikk og folkedans og drives av stiftelsens eget senter – Norsk senter for folkemusikk og folkedans. I løpet av tre år skal alle videregående skoler i Telemark få besøk av danseinstruktørene. Telemark er landets åttende fylke som deltar i dette landsomfattende kulturarbeidet.

BARE HØRT OM DET

– Vi startet i Telemark i desember 2013 og skal holde på til våren 2016. Det vi gjør er å besøke alle videregående skoler og tilbyr gratis folkedansopplæring for å få folkedans ut blant ungdommen igjen. Det er faktisk mange som ikke vet at Norge har en folkedanstradisjon. Noen har hørt om det, men de aller færreste har prøvd det, sier prosjektleder og danseinstruktør Ingrid Heieren.

Alle som deltar får også tilbud om «videreutdanning» gjennom ulike helgesamlinger.

LOKALE VRIER

– Da går vi mer detaljert til verks. I Tinn kommune skal vi nå i januar ha helgesamling som spesielt retter seg mot å lære den spesielle tinn-springaren og tinn-gangaren. Hvert område har gjerne sin lokale vri på de ulike dansene, sier Heieren.

Mannen bak denne opplæringen er Egil Bakke. Fra 1960-årene og frem til på 80-tallet reiste han land og strand rundt og filmet alle Norges ulike versjoner av folkedanser.

LEVER AV DANS

Det er dette arkivet – oppbevart i Trondheim – som «Bygda dansar» nå bruker når de skal lære bort en svunnen lokalkunnskap.

– Alle som er med synes dette er moro og noen blir såpass bitt av basillen at de vil bli med videre på flere kurs, sier Heieren. Som selv har drevet med folkedans i hele sitt liv.

– Vi har gjennomført et lignende opplegg i Buskerud og der var det et par stykker som likte dette såpass godt at de i dag lever av det og driver med folkedans på heltid, sier Heieren.

FRIKAR-OPPSVING

Da Aleksander Rybak vant Melodi Grand Prix med Frikar førte det til et stort oppsving for interessen.

– Vi merket det godt da Frikar ble lansert verden over gjennom Rybaks seier. Vi ble på en måte en ny populærdans – slik som breakdance ble i sin tid, sier hun.I Frikar-kompaniet i dag er sju, åtte personer som kommer fra dette bygdedansprosjektet.

FORESTILLING

Etter tre år skal de ivrigste i Telemark delta på en helt egen teaterforestilling der de skal vise frem hva de har lært. Heieren bekrefter at det er noen fylker folkedans står sterkere enn andre. Telemark er en av dem.

Under TAs besøk på Notodden videregående skole, var det mye latter og glede. Folkedans er tydeligvis veldig moro. Instruktør Bjørnar Heimdal – selv en frikar – lærte bort både pardans og halling.

Artikkeltags