Hun er én av ti kunstnere som har fått atelier i den nedlagte spritfabrikken og sliperiverkstedet. Siden 20. august har skienskvinnen hatt nøkkel til huset på Klosterøya.

- Jeg har hatt atelier hjemme i 10 år, med det gir en helt annen energi å være her. Ikke er det internett her, heller. Det er mulig det kommer, men jeg vil ikke ha det, sier tekstilkunstneren. Kunstnerne har fått frie tøyler til å pusse opp arbeidsrommene sine. Anne Stabells 33 kvadratmeter store atelier er malt i lyse farger, og når hun titter ut vinduet nå, ser hun solen speile seg i elven.

PUSSER OPP SELV

- Vi har leid ut lokalene som de er, så er det opp til kunstnerne hvordan de vil pusse dem opp, sier kunstnerisk konsulent i Skien kommune, Tom Erik Lønnerød. Kommunen leier Spriten av Klosterøya AS, og har et driftsbudsjett på 700 000 kroner.

- Kunstnerne jobber forskjellig. Mens noen har behov for røffe lokaler, trenger andre tregulv og lyse vegger, sier Lønnerød. Stabells atelier er både lyst, ryddig og rent.

- Jeg kan ikke ha et støvete gulv når jeg jobber med tekstiler.

VISNING

Det 800 kvadratmeter store bygget inneholder både atelierer og fellesverksted. I det gamle trimrommet i annen etasje skal kunstnerparet Odd Fredrik Heiberg og Kari Skoe Fredriksen jobbe sammen. De flytter inn rundt juletider.

- Vi har en klar strategi på hva vi ønsker med bygget. De som leier lokalene er profesjonelle kunstnere som jobber her jevnlig. Det skal være drift her hele uken. På sikt håper jeg å få til en visning, sier Lønnerød. Stabell skryter av den konsulenten:

- Han vet hva kunstnerne trenger. Det finnes jo de som tror at kunstnere kan jobbe i gamle rønner, men her er det gode arbeidsforhold, smiler hun.

VIL ENDRE BYENS IMAGE

Lønnerød har holdt av to rom til kunstnere som bor utenbys.

- I første omgang har vi leid de rommene som er innflytningsklare, og kartlagt behovet for atelierer. Jeg hadde ikke trodd at så mange lokale kunstnere hadde meldt sin interesse, sier han. Nå vil han fri til kunstnere utenfor byen.

- Vi vil annonsere to ledige atelierer i bladet Billedkunst, forteller Lønnerød. Ann Mari Aamot (32) kom nylig hjem til Porsgrunn, etter endt utdanning i London.

- Jeg satt i Porsgrunn og bare ventet på at noe skulle skje. Dette er jo midt i blinken, smiler hun.

Tom Erik Lønnerød er glad for å få kunstnere som er fra Skien tilbake til byen, etter endt utdanning utenbys eller utenlands. Muligens vil også Tuva Gonsholt, som er fra Skien og bor i Danmark, bli en av kunstnerne på Klosterøya. Skien kommunes kunstneriske konsulenten ser på prosjektet som en del av byutviklingen.

- Vi bygger Skien på nytt. Dette er et ledd i å endre Skiens image, fra industriby til kultur - og kunnskapsby.