Den store sommerøltesten - En av disse smaker myggserviett

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

TA tester sommeren 2015 på boks og flaske, og resultatene svinger fra terningkast én til seks. I fjor stagnerte sommerølutvalget. I år fosser sommerens øl fremover igjen. Nå får du også håndverksbryggede sommerølalternativer på vinmonopolet.

DEL

For tiende gang prøver TA sommerens skummende drikke. Som vanlig skjer det i TA-kantina med et smakspanel. Smakspanelet prøvde ølet blindt for å gi ølet en mest mulig objektiv vurdering. Ølet ble testet visuelt for farge, glans og skum, aromatisk for humlekarakter, gjærpreg og maltsødme, og smaksmessig for fylde, friskhet, bitterhet, sødme og smakslengde.

* Se testresultatet i bildeserien nederst til høyre i artikkelen.

Denne ølsommeren ser ut til å få et løft. For mens sommerens øl tidligere nærmest var synonymt med lyse lagerøl med en enhetlig og nøytral, noen vil si begrenset og kjedelig aroma og smak, er utvalget nå mye mer sammensatt og spennende.

Sommerølkategorien er kort og godt sprengt, og det er mer logisk å kalle sesongens øl for sommerens øl på grunn av mangfoldet.

Derfor har jeg satt sammen en test med inndeling i ulike ølgrupper. Først testet smakspanelet to alkoholfrie hveteøl fra tyske bryggerier. Så tre tradisjonelle sommerøl fra tre norske industribryggerier. Dernest tre håndverksøl fra norske mikrobryggerier. Alt dette er til salgs i dagligvarehandelen. Nytt av året er at du også får mye godt av sommerens øl på polet.

Først av alt fra polet prøvde panelet 1 nylansert tysk hveteøl. Deretter gikk det slag i slag med tre nye norske håndverksøl av typen Saison og American Pale Ale fra norske mikrobryggerier.

Den norske oppfinnelsen sommerøl

Sommerølet kom som et friskt pust i norsk bryggerinæring for rundt 20 år siden. Det er faktisk ikke bare bindersen og ostehøvelen som er en norsk oppfinnelse, også sommerølet er det. Den navnløse oppfinneren så nok at vi nordmenn ønsker et lyst, lett og friskt brygg når sola endelig varmer.

Et godt sommerøl skal ha lys farge, lyst skum, relativt mye kullsyrebobler, frisk, fruktig, av og til blomsterpreget humleduft med noe krydder, moderat gjærpreg, maltsødme fra bygg, men også fra noe hvetemalt som ofte blandes i sommerølet. Smaken skal være lett, frisk og fruktig med balansert bitterhet.

Alkoholstyrken er i pilsnerkategorien, maks 4,75 prosent alkohol. Dette ølet bør serveres avkjølt til 6 til 8 grader hvis det brukes til mat, men som tørsteslukker foretrekker de fleste sommerpilsen iskald.

Ølalternativene

I hveteølet er en større del av byggmaltet erstattet av hvetemalt. Fargen blir lysere og smaken fruktigere. Den spesielle gjærtypen som brukes gir en fruktig og krydret aroma og smak. Det være seg eple, banan, sitrus, kardemomme, koriander og nellik. Dette ølet selges oftest ufiltrert og ser derfor tåkete ut pga bunnfall, men nettopp her ligger mye av aromaen og smaken. Hveteølet drikkes ved 6 til 8 grader til mat.

Hvis du ønsker å ha dette relativt markante ølet uten mat, anbefales å ha det etter maten som et hyggebrygg med en skive sitron oppi for friskhetens skyld.

Best er det å ha hveteølet i hveteølglass, men store kjøkkenglass duger også. Saison er en øltype fra provinsen Hainaut i det belgiske Vallonia, som tradisjonelt ble brygget på gårdene på våren og konsumert om sommeren når temperaturene ble for høye for trygg gjæring, og gårdsarbeiderne trengte leskende og styrkende drikke i sommervarmen.

Blonde Ale er en lys øl, men ikke så lys som hveteøl, og med noe mer bitterhet fra humlen. APA, American Pale Ale har mer markant og bitter humle. Disse variantene serveres ved noe høyere temperatur, cirka 10 grader.

Alkoholfritt øl til sommerbruk er kort og godt alkoholfritt hveteøl. Det fins et par av dem fra tyske Erdinger og Paulaner. De serveres ved 6 til 8 grader.

Godt sommermatfølge

Sommermat og sommerøl passer godt sammen fordi sommerølet har lav alkoholprosent, men nok friskhet og bittersnert. Reker og andre skalldyr, lette fiske- og kjøttretter eller salat uten for mye bitterstoffer passer flott til sommerøl.

Hveteøl passer til blåskjell, reker, salat eller kylling. De kraftigere øltypene passer best til grillmat, spekemat og lignende smakskrutt. Grunnregelen er at smakene i mat og drikke skal utfylle og harmonisere med hverandre.

Artikkeltags