Sambruksanlegget som ligger vegg i vegg Akkerhaugen skole kan omtales som et komplett kulturanlegg. Herligheten av et flygel, en Yamaha C-7, gjør at Sambruksanlegget nå er kvalifisert til å ta imot Rikskonsertene og Riksteateret.

GLAD ILDSJEL

Representanter fra revylaget Naringen, Akkerhaugen bueskytterlag og Akkerhaugen Vel sitter i husstyret til Sambruksanlegget. Det er også de som har stått bak kronerullingen. I sommer var ildsjel og kulturgeneral i Sauherad, Arne Petter Akseth, ikke så optimistisk med tanke på kronerullinga. Han hadde knapt rukket å sukke, før kronene begynte å rase inn på kontoen.

- Det skulle samles inn 310 000 kroner, men vi slapp med 220 000 kroner, da musikkhandler Torgeir Ljosland fra Notodden slo av 90 000 kroner på prisen. Fantastisk fint gjort, sier Arne Petter Akseth, som rørt takket alle som hadde bidratt til at drømmen om flygel ble virkelighet. DNB Nord i Sauherad var også rause å ga 75 000 kroner til kronerullingen. Akseth påpeker at hvert eneste bidrag, lite eller stort, har vært like viktige.

FØRST UTE

Revygeneral Akseth korta ned takketalen sin til det minimale, da han mente at det var flygelet folk var kommet for å høre. Publikum nikket samtykkende og musikklærer Jon Jarle Haugen var første mann ute. Han var ikke vanskelig å be på. Etterhvert som han fikk skrudd krakken i riktig posisjon smalt han til med en rytmisk og fengende boogie. Det svingte og folk var veldig fornøyd med de første tonene som så elegant rulla ut av instrumentet som er verdt 320 000 kroner.

FORELSKA

Sauheringen og musikkstudenten Øyvind Sundsvalen var neste mann ut. Han tar mastergrad i piano ved et universitet i staten South Carolina i USA. Han har søkt om inntak ved diplomstudiet, og greier han det kan han kalle seg konsertpianist.

- Jeg har juksa litt, da jeg har testa flygelet tidligere i dag. Flygelet responderer veldig fint og er helt fantastisk bra. Bedre en forelske egentlig, da du har full kontroll på instrumentet, sier Sundsvalen til stor fornøyelse i salen.

- Ja, også kan du smelle igjen lokket akkurat når det passer deg, sier revyartist Arne Petter Akseth i kjent stil. Sundsvalen spilte et stykke av Fredric Chopin, og publikum nøt hvert sekund av det hele. Musikkelskere i Sauherad kan glede seg framover, Akseth garanterer at instrumentet ikke skal gjemmes bort som julepynt.

- Det skal brukes, men med respekt, avslutter Arne Petter Akseth.