Krigsdrama blir film

Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Med politiet, hirden og tyske soldater i hælene forsøkte den da 18 år gamle Sigurd Becker i Skien å komme seg til Sverige. Livet stod på spill. En film om dramaet er underveis.

DEL

Filmen skal bli en dokumentar med sannsynlig premiere neste år. Innspillingen skjer blant annet i stua til Sigurd Becker i Skien, hvor han forteller om sin og familiens opplevelser i Nedre-Telemark under 2. verdenskrig.

Becker-familien bodde i Skien hvor de drev en forretning som solgte dameklær. De var sannsynligvis den eneste jødiske familien i Skien og Telemark da krigen kom i 1940. To år seinere begynte jødeforfølgelsen i Norge for fullt.

I DEKNING I SENTRUM

Det var på høsten at Sigurd Becker fikk greie på at de organiserte jødearrestasjonene i Norge var nær forestående. En politimann advarte ham, og Becker gikk i dekning i Skien, i Sentrumsgården på Lie, hos Kjell Staal Eggen.

Sistnevnte skrev senere «Skammen» hvor den dramatiske hendelsen ble gjengitt, inkludert lokale Milorgs beskjed om at de ikke ville hjelpe - og at tyskerne kunne overta Becker-familien.

GJEMT BAK GJØDSEL

- Jeg husker ikke så godt nå, men jeg var ikke redd i leiligheten til Staal Eggen, sier Becker som er født i 1924. – Faktisk var jeg rolig og opplevde det som mest ubehagelig og kjedelig. Lyden av klokkene i Skien kirke har jeg i hodet enda.

- Spenning ble det først da mor, mine småsøsken og jeg ble fraktet i båt fra Langesund til Sverige. Tyskerne kom om bord underveis og sjekket gjødsel-lasten, der vi var gjemt bak sekkene. De fant oss ikke, men jeg husker jeg så beina på tyskerne. Sigurd, hans mor og søsken fikk beskyttelse i Sverige, Men for hans far og onkel som hadde blitt arrestert i Norge 2. juni 1942, var det ingen nåde. De døde i den tyske utryddelsesleiren Auschwitz. Det er filmselskapet Kryssklipp med base i Oslo som skal lage filmen om Sigurds flukt. To menn i 20-åra fra Skien er med her: Jarand F. Millett og Espen Horne.

- Vi er begge interessert i krigshistorie, og det er mye spennende som enda ikke har kommet fram, spesielt de unge er uvitende, forteller Jarand F. Millett. - Da vi kom over historien om Sigurd Becker, blant annet via boka til Staal Eggen, ble det klart at denne også bør framstilles for tv eller kino. Vi jobber nå med å få støtte til prosjektet samtidig som vi allerede har startet produksjonen. Vi har tro på premiere i løpet av neste år.

MÅ IKKE SKJE IGJEN

Filmskaperne regner med at en tv-dokumentar på cirka 50 minutter er det mest sannsynlige. En slik produksjon vil basere seg på intervjuer, arkivbilder og såkalt voice-over (fortellerstemme) uten at historien dramatiseres. Den kan fort koste 200 000 kroner. De utelukker likevel ikke en kinopremiere i Skien.

De to filmskaperne og mannen som måtte rømme Norge er enige om at det er viktig at sannheten kommer fram og mener filmen vil ha appell til alle aldersgrupper. Viktigst er det at innholdet når fram til den unge generasjonen. Da kan målet realiseres: at dette ikke skjer på nytt.

Artikkeltags