- Korps er ikke kjedelig!

Seks stykker fra fylket vårt spiller i Toneheim folkehøgskoles janitsjarkorps. Fra venstre: Agata Jastran Christensen (fløyte, Skien), Lene Valle (fløyte, Porsgrunn), Kjersti Synnøve Johansen (fløyte, Tinn), Guro Strand (tuba, Drangedal), Aleksander Braathen (trombone, Skien) og Mats Kverndokken (slagverk, Skien).

Seks stykker fra fylket vårt spiller i Toneheim folkehøgskoles janitsjarkorps. Fra venstre: Agata Jastran Christensen (fløyte, Skien), Lene Valle (fløyte, Porsgrunn), Kjersti Synnøve Johansen (fløyte, Tinn), Guro Strand (tuba, Drangedal), Aleksander Braathen (trombone, Skien) og Mats Kverndokken (slagverk, Skien). Foto:

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Noen synes korps er kjedelig. Andre drømmer om å spille korpsinstrumenter resten av livet.

DEL

- Mange tenker bare på marsj når de tenker på korpsmusikk. Men det er så mye mer.

Kjersti Synnøve Johansen fra Tinn står med sin fløyte ved siden av janitsjarkorpset fra Toneheim folkehøgskole, hvor hun er elev. Korpset er på turné, og sammen med skiensjenta Agata Jastran Christensen er de to av de seks telemarkingene som er med i dette korpset.

- Så korps er ikke kjedelig?

- Mange tror det, sier Agata.

- Men det er ikke det!

FILMMUSIKK

Og de har rett. Om det virkelig er et korps det som i går spilte på Gimsøy, så blir klisjeen om korps som kjedelig knust til pinneved og bitene stuet langt opp på et svært mørkt loft. Elevene på Toneheim folkehøgskole går på denne musikkfolkehøgskolen for en grunn: De kan det de driver med.

I går ga musikerne de rundt 100 oppmøtte en festforestilling i hva korpsmusikk kan være. Dette var ikke det du blir vekket av på 17. mai. Dette liknet mer på det du hører på kino.

OPP I TAKET

Korpset spilte alt fra orgelmusikken til Bach, til en morsom potpurri av kjenningsmelodier til juleprogrammer i Sverige til Hollywood-musikk.

«Jo flere kokker jo mere søl», enda en klisjé du kan hive på loftet. Det var et massivt korps som var i gang i går, og her snublet ikke musikerne i hverandre. Blåserne og slaginstrumentene blåste taket til himmels, og man sitter igjen med én eneste tanke: Er det dette som er korpsmuskk?

HÅPER PÅ KARRIERE

- Ja, det er dette som er korpsmusikk, bekrefter Agata og smiler.

Hun og Kjersti Synnøve nøyer seg ikke som de fleste med å legge fløyta på hylla sammen med korpslua og reguleringen. De vil helst blåse i fløyta resten av livet.

- Drømmen er jo å spille i et orkester, forteller Kjersti Synnøve.

- Det er jo ikke sikkert det skjer, da, sukker Agata.

- Er det mange slike orkestre i Norge da?

- Det er noen. Men det er få som får jobb, sier Agata.

- Vi får håpe det blir noen av oss.

Artikkeltags