Kontroversiell utstilling - i Sverige

Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel
DEL

Telemarksgalleriets nye utstilling, «Figurasjoner», skapte stor furore da den ble utstilt i Sverige i 2009. Kritikerne kalte den for «nazikunst».

- Det ble en «het potatis», sier kurator, kunstner og forfatter Christopher Rådlund til TA.

«Figurasjoner» byr på norske - og noen få svenske - figurative malerier som viser hvilken figurativ tradisjon man har hatt i Norge siden 1960-tallet. Den viser også utviklingen gjennom den figurative linjen man har ført på Kunstakademiet og Nerdrum-skolen.

Utgangspunktet for hele utstillingen var boka «Figurationer - romantikk och realism i norskt samtidsmåleri», som er skrevet av Johan Lundberg og Christopher Rådlund. De to var også kuratorer for utstillingen.

NAZISTEMPEL

- Norsk nyromantikk skapte sterke reaksjoner i Stockholm. Hadde vi vist utstillingen på et mindre sted i Småland hadde det ikke blitt noen stor greie, tror Rådlund.

At utstillingen ble presentert som noe som brøt med modernismen og det Rådlund kaller samfunnskokkeri, og dessuten hang i anerkjente Edsvik konsthall, hjalp heller ikke. Noen assosierte bildene med nazisme. Mange mente det ikke fantes rom for slike figurative motiv i Sverige og at slike motiv var umulige i vår tid. Andre mente kritikerne slo inn åpne dører.

POLITIKK OG KUNST

- Jeg mener de intellektuelle instrumentene til å tolke bildene ikke er på plass i Sverige. Alvorlig klassisk figurasjon bryter med den moderne ironien. Sverige og Tyskland er de to landene i hele verden som tenker mest politikk knyttet opp mot kunst. Jeg er lei for at det ble slik, men det var en debatt som det var verdt å ta. Jeg tror nok det norske publikummet er mer modent, sier Rådlund.

Som selv stiller med et par bilder på Telemarksgalleriet. Det gjorde han ikke i hjemlandet.

Poenget med hele utstillingen for kumpanene Rådlund og Lundberg var todelt. De ville presentere den fine norske figurative kunsten og vise unge tegnere at det ikke er noe å skamme seg over å utøve denne kunstarten.

FAKTA

Figurasjoner

50 VERK: Utstillingen består av rundt 50 verk. Det er en salgsutstilling, men ikke alle verkene er til salgs.

KUNSTNERE: De som stiller ut er Ida Lorentzen, Jon Bakken, Gøril Fuhr Gundersen, Karl Erik Harr, Kjetil Jul, Roar Kjærnstad, Helene Knoop, Jan V. Sæther, Marius Moe, Terje Moe, Trine Folmoe, Svein Bolling, Odd Nerdrum, Bjørn Ransve, Even Richardson, Jan Ove Tuv, Harald Egede-Nissen, Stig André Ristesund, Vebjørn Sand, Beate Petersen, Marianne Wiig Storaas, Daniel Østvold, Johan Patricny og Chistopher Rådlund.

ÅPNING: Utstillingen åpner 23. januar og varer til 7. mars. På åpningskvelden skal Erlend Habbestad fremføre et celloverk skrevet av Markus Paus - spesialskrevet for den svenske originalutstillingen. Paul Grøtvedt skal holde innlegget «Figurasjoner til besvær» og åpningstalen står kuratorene Johan Lundberg og Christopher Rådlund for.

Artikkeltags