Klare for Kina

Artikkelen er over 16 år gammel

SKIEN: Om kort tid står de på en kjempescene i Kina, og spiller Peer Gynt for over tusen mennesker i slengen. I går startet de prøvene til Beijing-Peer og terpingen av kinesiske gloser.

DEL

For forestillingen blir ikke helt lik den Peer Gynt som gikk for fulle busser utendørs i fjor sommer.

- Forestillingen er for lang, så jeg har strøket over én time, opplyste regissør Lars Lars Vik på første leseprøve. Han lover at kineserne skal få nyte en mer dynamisk og mer presis Peer, og har både kuttet sekvenser og forsterket andre for at det kinesiske publikum skal få med seg hva som skjer.

- Men, sier Vik med selvfølgelig mine: Jeg har prøvd å respektere Henrik.

LÆRER KINESISK

Peer Gynt skal spilles på norsk, men kreativiteten er tøyet for at publikummet skal forstå. I programmet er det trykt kortversjoner av scenene på kinesisk, det blir kinesisk fortløpende teksting, samt at to kinesiske skuespillere er hyret inn i teamet. Blant annet vil det oppstå en kinesisk skygge av Solveig.

- Vi har også oversatt noen sentrale replikker til kinesisk, som skal ropes ut, opplyser Vik. I tillegg deltar kinesiske akrobater og dansere. Og de er ingen hvem som helst.

- Proffe folk, mye bedre enn dere, hevdet Vik, som også har satt seg fore å lære staben kinesisk underveis.

- Jeg lover å lære dere ett kinesisk ord eller frase hver dag. Det er forferdelig nyttig samtidig som det viser en respekt for landet.

VANVITTIG

Rett etter påske reiser de av gårde til Beijing, for å spille fire forestillinger. Premieren er 30 april. Rekvisitter og kostymer er allerede på vei til Kina. Og snart havner et norsk reinsdyrgevir på kinesisk jord.

- Kineserne vil gjerne at forestillingen skal være synlig norsk, beretter Vik, som flagget at han nå er opptatt av å destillere og presisere fjorårets Peer.

- Dette blir gøy og arbeidsomt, lover regissøren, før han tilsynelatende lykkelig slår fast:: Det er jo helt vanvittig det vi skal gjøre. Helt vanvittig. Her er det masse som kan gå gæærnt hele tida, og det er praktfullt. Sånn er teater!

Artikkeltags