Klar med spiritisme og mysterier

FRA IBSEN TIL KRIM: de Figueiredo gjorde stor suksess med sin tobinds Ibsen-biografi. Nå er han aktuell med krim, før han skal skrive boken om Norsk dramatikks historie på oppdrag fra Norsk dramatikerforbund.

FRA IBSEN TIL KRIM: de Figueiredo gjorde stor suksess med sin tobinds Ibsen-biografi. Nå er han aktuell med krim, før han skal skrive boken om Norsk dramatikks historie på oppdrag fra Norsk dramatikerforbund. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

- Harry Potter også en fantastisk historie, men denne er faktisk sann, sier Ivo de Figueiredo. Han er bokaktuell med norgeshistoriens kanskje mest spektakulære kriminalsak.

DEL

- 1930-åra var en underlig tid, med klassekamp og fattigdom, og enoverklasse der mange var åpne for spiritisme og alternative strømninger, forteller Ivo de Figueiredo, som synes det er stas når undertegnede kaller han «lokal».

- Det er veldig hyggelig at folk hjemme i Langesund kaller meg lokal, sier de Figueiredo, og forteller om sin mor som i sin tid var TA-journalist, og at de gamle i Langesund bare kaller han «Knerten», etter følgetongen om barndommen hans som gikk i avisen på begynnelsen av syttitallet. Nå har «knerten» skrevet bok om Køber-saken, en sann historie om spiritisme, kjærlighet og et mulig mord.

- FASCINERER MEG

TA møter de Figueiredo i hjembyen Fredrikstad. Tidligere har han har skrevet om Fredrikstad bys historie, og ikke minst har han skrevet den store tobindsbiografien om Ibsen, som kom ut i 2006 og 2007.

- Ibsenbiografien skrev jeg på oppdrag, men Ibsen er en sånn man ikke kan si nei til. Køber-saken har fascinert meg lenge og var en sak jeg bare var nødt til å se nærmere på. Det er skrevet om saken tidligere, basert på avisartikler. Da jeg fant et stort politiarkiv, brev og rettspsykiatriske protokoller skjønte jeg at her ligger det en fantastisk historie, sier de Figueiredo og smiler. Han har skrevet en bok som garantert vil få mye oppmerksomhet i tiden fremover. Boken blir lansert i morgen.

- OVERKLASSEFENOMEN

Det dreier seg rett og slett om et ganske delikat trekantdrama, en mer eller mindre mystisk drukningsulykke, overtro og spiritisme. Byfogd i Fredrikstad, Ludvik Dahl omkommer ved drukning en sommerdag i 1934 han er på Hankø og bader. Eneste vitne til drukningen er hans datter Ingeborg Køber, som flere ganger tidligere hadde forutsett farens død.

- Spiritisme var et overklassefenomen og utbredt på 1930-tallet. Mens arbeiderklassen går på vekkelsesmøter, tyr overklassen til seansebordet. Køber-saken sier mye om mellomkrigstiden. Det er en helt utrolig historie, og det verste er at den er sann.

MÄRTHA LOUISE

Han sammenlikner romanfiguren Ingeborg Køber med Märtha Louise og englene hennes.

- Ingeborg er litt som Märtha Louise. Mange tar Märtha seriøst, og mange tok Ingeborg seriøst. Men forskjellen er at mens de færreste ser på Märtha som noe truende, ble Ingeborg oppfattet som en samfunnsfare av kritikerne. Spiritisme er ikke så vanlig lenger, men folk går på alternativmesser som aldri før.

- Er du selv åpen for alternative tanker?

- Nei, jeg tilhører nok skeptikerne, men Køber-saken fascinerte meg.

Det er en historie vi historienerdene kjenner godt, humrer de

Figueiredo.

SOM AGATHA CHRISTIE

Forfatteren selv legger frem fem teorier på hva som kan ha skjedd.

- Jeg er litt inspirert av Agatha Christie og John Dickson Carr og «Sort messe», og legger frem flere teorier. Jeg har én teori jeg selv tror på, men jeg røper ingenting, sier han hemmelighetsfullt.

- Mange har motiv for drap, men ingen vet hvem som har gjort det, sier de Figueiredo, som egentlig ikke er spesielt glad i krim.

- - Men «Sort messe» er jo en klassiker, akkurat som «De dødes tjern».

PRIVAT TIL OFFENTLIG

Etter mye og intenst arbeid over lengre tid, innrømmer han at han egentlig hadde trengt en ferie, men som frilanser kan man ikke si nei.

- I sommer har jeg revidert og kortet ned Ibsen-biografien til ett

bind på norsk og forhåpentligvis engelsk etter hvert. Så skal jeg skrive Norsk dramatikks historie på oppdrag fra Norsk dramatikerforbund, så noen ferie blir det nok ikke med det første.

For først nå venter anmeldelsene.

- Det er alltid rart med en ny bok. Historien har vært en stor del av hverdagen min helt frem til nå. Men selve boka kjenner jeg liksom ikke ennå, sier han om «Mysteriet Ingeborg Køber» som han holder mellom hendene.

- Å skrive er et ensomt arbeid. Man blir sprø til slutt. Hittil har historien vært 100 prosent privat. I morgen er den 100 prosent offentlig.

Artikkeltags