«Emperor: 1991 – 2001. The Emperor is dead. Long live The Emperor.»

Slik starter hjemmesidene til Notodden-bandet Emperor, et av flere norske black metallband som har satt og fortsatt setter dype spor etter seg blant metallfans over hele verden.

BESTEMORS HELTER

Bandet er for tiden ute på en gjenforeningsturne som ingen helt vet når vil ende. Og mottakelsen på Notodden gjorde i så måte lite for å få bandet til å sette sluttstrek.

Emperor har ikke spilt i hjembyen siden 1998 og ble mottatt som, vel, keisere. Det er i det hele tatt ikke å ta i når vi sier at det er en begivenhet når keiserne av svartmetall spiller på stedet de kommer fra. Folk går mann av huse, fra fjortiser til bestemødre, for å hylle sine helter.

For ikke å snakke om dem som har reist halve kloden rundt for å se på hjemmebane et av bandene som satte Norge på rockekartet tidlig på nittitallet.

MED PIGGENE UTE

Emperor starter en halv time etter skjema, med en kaskade av lyd, lys og røyk. Nå kunne vi sagt at slik fortsetter det, men det stemmer ikke helt.

For dette er et band som tar seg råd til å bruke andre virkemidler. Gruppas stil er kalt symfonisk blackmetall, og det er en god betegnelse.

Flere låter har i seg drømmende og svevende partier uten at det kompromisses på noe av det som hører sjangeren til.

Denne anmelder grep seg i å sammenligne disse låtene med puddelrockgruppa Europe's landeplage på åttitallet «The Final Countdown» - på vrangen, vel å merke.

For slik kan det gjerne ha vært når sjefskeiser Samoth gikk sine musikalske barnesko i dette tiåret – Jeg skal f&.. meg ta denne musikken, vrenge den og sette på lange spisse pigger!

Og merke seg; det er en stor kompliment.

ENGLAND OG USA

StuA var stappfull, men de vel fem hundre som var inne var langt fra fulle. Her ble det ikke servert alkohol, men noe som var langt sterkere: Black metall av høy kvalitet av et band som har mye mer å gi.

Og så vil skje. Emperor har fått blod på tann etter Wacken-festivalen i Tyskland i sommer. Deretter gikk turen til USA, før opptredenen på Notodden på lørdag.

Videre skal bandet gjøre konserter i England, hvor Emperor i sin tid ble oppdaget og fikk platekontrakt.

Keiseren er død. Leve Keiseren.