Ikke akkurat game over

HEMMELIGHETSFULL: Hæge Follegg Pedersen røper at hun har planer om å utgi en voksenbok. ¿ Men det kan jeg ikke si så mye om, sier hun hemmelighetsfullt.
Foto: Marie Edholm Andresen

HEMMELIGHETSFULL: Hæge Follegg Pedersen røper at hun har planer om å utgi en voksenbok. ¿ Men det kan jeg ikke si så mye om, sier hun hemmelighetsfullt. Foto: Marie Edholm Andresen Foto:

Artikkelen er over 13 år gammel

- Jeg skulle gjerne skrevet en morsom bok før jeg dør, sier Hæge Follegg Pedersen, som er ute med action-thrilleren «Game Over».

DEL

Det er stille på Kleiva i dag. Susingen fra Union har for lengst dødd ut, og det eneste som høres er fuglene som kvitrer i trærne i hagen. Men i hodet til forfatter Hæge Follegg Pedersen er det som regel fullstendig kaos.

MAKTMISBRUK

Det er på toppen av Kleiva det skjer. I et stort hvitt hus fra 1919 har hun sittet og skrevet en film.

- Ja, jeg synes boken er som en film. Det er som å lese en film. Jeg hadde et vanvittig driv over meg da jeg skrev boken. Det handler om to gutter som er på flukt. Den ene har jerngrep om den andre. Et slags avhengighetsforhold. Men det handler også om maktmisbruk, forklarer Follegg Pedersen, som er ute med sin 15. ungdomsbok på Cappelen Forlag.

Denne gangen en litt annerledes bok. En action-thriller.

DRØMMER OM HUMOR

Hun er interessert i menneskeskjebner. Derfor tar hun dem ofte med seg i boken.

- Jeg henter inspirasjon fra aviser og tv. Jeg skriver ofte i raseri. Det er slitsomt og mentalt intenst, og jeg har en uro i meg når jeg skriver. Derfor skriver jeg også om uhyggelige mennesker, forteller Follegg, som drømmer om å skrive mer morsomt.

- Jeg skulle gjerne ha skrevet en morsom bok før jeg dør. Men det er så vanskelig.

BOLLER OG SKRIVING

Det går ofte i ett når hun skriver. «Game over» hadde hun egentlig liggende langt nede i skrivebordsskuffen. Hun tok den fram, og gjorde den ferdig.

- Jeg skrev et par kapitler for et par år siden, så har de bare blitt liggende. Jeg visste at det var noe ved det, så jeg tok det fram igjen. Og da ballet det på seg. Jeg sitter gjerne i fem, seks, sju timer og skriver når jeg først setter i gang. Men da kan jeg liksom ikke gå rett ned på kjøkkenet og bake boller etterpå, altså. Da er det så kaos oppi hodet at jeg må ut å gå. Jeg går meg nesten fordervet noen ganger, sier hun. Og ler. Høyt og hjertelig.

VENTER I SPENNING

Til tross for ønsket om en satirisk bok, går hun med planer om en ny roman. For voksne.

- Jeg har aldri skrevet for voksne før, så det kan bli spennende. Det er en viss forskjell fra å skrive for ungdom og å skrive for voksne. Man må omstille seg litt på en måte. Men handlingen i denne boken krever et mer voksent publikum, forteller Follegg Pedersen, som ikke vil røpe noe mer foreløpig.

Først venter anmeldelsene for «Game over».

- Jeg er spent. Jeg skriver først og fremst for meg selv, men håper folk liker den. Det er alltid noen som vil «ta deg», men det blir nok ikke slakt. Det tror jeg ikke.

Artikkeltags