- Vi vet at dette er en skulptur som er annerledes enn de klassiske skulpturene i Italia, men vi ville utfordre dere og invitere dere inn i vår verden, i Ibsens ånd. Han var jo også opptatt av å utfordre mennesker, sa varaordfører i Skien, Heidi Hamadi, i sin tale før Rottejomfruen ble avduket i parken som har fått navnet Ibsen Park, i går kveld.

Også Norges ambassadør i Italia, Einar M. Bull, var tilstede under avdukingen. Han holdt en tale på italiensk. Ordføreren i Sorrento, Marco Florentino, mener Rottejomfruens budskap er sterkt, og beklaget over for delegasjonen fra Skien at de ikke har gjort noe mer ut av Ibsen før.

- Det skal vi gjøre nå, og vi vil tenke mer på barns situasjon, slik Ibsen gjorde, sa ordføreren i sin tale.

BEÆRET KUNSTNER

Kunstneren Marit Benthe Norheim fra Skien liker at sorrentinoene engasjerer seg i skulpturen hennes.

- Det er bra de ikke er likegyldige, sier Rottejomfruens skaper. Hun føler seg beæret over at Skien kommune valgte å gi den originale Rottejomfruens modell i gave til Sorrento.

- Det var jo den jeg prøvet og feilet med. Jeg hugget til og med hodet av henne, og satte på et nytt. Det er deilig at den nå blir stående i Sorrento, et sted som var viktig for Ibsen, sier Norheim, som er bosatt i Hjørring i Danmark. Hun tror Ibsen hadde med seg en bit av Italia da han skrev Rottejomfruen, og er ikke overrasket over at rotte er synonymt med hore i Italia. Viseordføreren i Sorrento reagerte på denne assosiasjonen, og uttrykte bekymring for hva biskopen ville si, under et møte med kunstneren tidligere denne uken.

RØRT

- Jeg tror at Ibsen visste at rotte forbindes med hore i Italia. «Lille Eyolf» handler jo blant annet om kvinners lidenskap, og det å tørre å snakke om det tror jeg kan være veldig provoserende i et katolsk samfunn, sier Norheim. Hun fikk ikke med seg åpningen av parken, som ble utsatt én dag, men var godt fornøyd med plasseringen av skulpturen.

- Det er tydelig at arkitekten har lagt mye omtanke bak det han har gjort. At den står i vann er symbolsk. Jeg er veldig rørt over at italienerne virkelig tok imot skulpturen, og gjorde den til en hoveddel i parken.